鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
現實時間 啱啱行完首里城 而家緊去南風原
話說有個都市傳說 據說絕大部分喺市面上流通嘅¥2000紙幣都係喺沖繩 而佢部自動售票機又真係有¥2000嘅標誌 其實我都唔記得東京啲機有冇 聽日翻去留意下

去到首里見到有「2節 非凡的火車」

睇過 有幾非凡啊

原來係喺首里掉頭 咁又真係幾非凡嘅
btw佢日文係寫臨時

咁都落咗車 咁就去首里城睇下啦

路上見到有拉面 咁啱我有未食嘢 入去食下 鹽拉麵¥890

味道一般啦 都係填肚姐就求其啦

首里城係琉球王國(即現今沖繩一帶)最大嘅城
二戰燒咗大部份 1992年完成重建 然後2019年火災又燒翻 而家要重建第二次 真係慘 不過都睇得出日本人對歷史嗰份執著

大家嚟那霸既時候可以考慮過嚟支持下

附上風景照

咁觀光完喇 又係打機嘅時間
睇下邊到有機鋪先
おもろまち(monorail站隔離)有間namco
南風原有間round 1

反正時間多 去間冇monorail嘅先啦
結果Google map話行過去快過搭車
咁好囉 行過去

個天:你要嘅熱檸水

Google map話要行50分鐘 咁我就跟住佢行

博愛醫院?係咪前面就係YOHO

唔好意思已經熱到語無倫次

冇獎問答遊戲 南風原點讀
A. みなみかぜはら
B. なんぷうげん

唔好意思呀 錯晒 正確答案係 はえばる

有冇ching知道點解咁讀
行咗50分鐘 終於到喇

係蕉皮啊!不枉我行50分鐘過嚟!!!
有睇白い砂のアクアトープ會識
東風讀こち南風讀はえ
季語/俳句見得多
有睇不過嗰時未係好識日文
三個字之後有巴士等我“打埋嚟cred就走人”⛳
打到第三首

吓 jm9

叫店員過嚟佢喺我面前reboot部機跟住話可以俾翻1 cred我打
咁好囉我打埋囉。。。 好似未完game啲data唔會上server所以頭先嗰cred打嘅嘢喺嚟個世界上消失咗 好彩冇打到best姐

Google map話唔緊要 有另一架巴士

去到巴士站睇 又真係有喎

跟住仲要有個疑似本地人喺07分嘅時候跑過嚟趕巴士 佢後面就係架巴士

上到車發現唔收全國互通ic card,唔緊要 由於時間關係 我已經準備咗張Okica

夕陽無限好 卻是近黃昏

我留喺沖繩既時間剩低最後12個鐘

翻到那霸 準備去埋最後一間機鋪 <- いまここ
無人販賣 ¥1000嘅芒果 感覺好似有啲貴

今次去嘅最後一間機鋪 naha main place namco

結果係三塊蕉皮

臨走見到ちいかわ 唔小心又跌咗幾千yen 換完第四張¥1000嘅時候個店員忍唔住過嚟幫我
佢擺到勁出 我求其揩吓就出咗嚟
仲剩低三下(部機一次過入500可以夾六下) 佢問我要移去邊部機 我話唔洗了 我要走了
結果張ゆいレール24小時券都係過咗期
要自己扲錢搭車 早知買48小時

然後我仲未食dinner 點L算 諗緊係咪要食便利店便當
由於太攰唔想再周圍去 所以晚餐係便利店

35度喺條街度曬著太陽行咗個半鐘 好撚攰

day 1 總結

新解鎖 = 沖縄県
已解鎖 = 1/47
未解鎖 = 46/47

都道府県 解鎖日期
北海道
青森県
岩手県
宮城県
秋田県
山形県
福島県
茨城県
栃木県
群馬県
埼玉県
千葉県
東京都
神奈川県
新潟県
富山県
石川県
福井県
山梨県
長野県
岐阜県
静岡県
愛知県
三重県
滋賀県
京都府
大阪府
兵庫県
奈良県
和歌山県
鳥取県
島根県
岡山県
広島県
山口県
徳島県
香川県
愛媛県
高知県
福岡県
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
各位早抖 聽朝8點飛羽田
嚟咗兩日好似做咗好多嘢又好似乜冇做過咁 要走喇

可能因為早得滯 個lounge好吉

攞咗杯latte

飲完已經0740 可以去gate了

喺日本國內各大機場都可以見到嚟部京急嘅售票機 去品川單程¥330來回¥660 你可能會諗去到羽田直接用ic card入閘咪得囉 唔洗煩仲要慳¥3

no no no少年你太年輕了

喺嚟部機買京急飛最大嘅特點係可以儲ANA mile啊 單程20mile 來回50mile
因為下個禮拜都係羽田出發所以直接買咗來回

買完飛已經0745 剩低5分鐘 要急急腳行去gate

去到已經final call緊 唔理你係咪premium嘅乘客都可以直入 因為啲人已經差唔多上晒

今次搭嘅係 B777-200 定員392 其中premium 28 嚟班機係滿席 一個空位都冇淨

圖為spy family ちいかわ pokemon
今日機程大約兩個鐘

本身酒店包早餐(便當) 不過因爲程機成功upgrade咗做premium 所以我都有盡責早一晚同酒店講咗話我第二朝唔食早餐 希望佢唔會準備埋我個飯盒

是日早餐

其實仲有好多種酒飲

不過晨早流流又唔係好想飲酒 下次先飲酒啦

影完相唔記得閂翻埋drink menu啲空姐路過見到仲好熱心問我有冇咩想飲 不過我杯茶都未飲完所以唔洗了

而家食飽飽 瞌多陣先 おやすみ
機長開咪話今日愛知県同静岡県有舊大雨雲 大家可以免費體驗過山車 叫大家去定廁所
開始過山車
着陸態勢
巴打飛機課金用wifi?
運行状況 全部○

real time等緊行李

因為係priority所以應該一出就可以拎喼走人

target 嚟班車
國內線免費的
幾年前ANA東京去沖繩/福岡都冇
最後架機拋唔拋
結果都係趕唔切

人生第一次搭airport快特 通過京急蒲田直達品川
震咗幾秒然後就冇了
而家大部分都有 2023年到而家搭過咁多次國內線唯獨是有一次冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞