鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

544 回覆
65 Like 8 Dislike
day 8 先啱
Hapi line 福井站 一出轉左 會見到隻恐龍

恐龍左邊有條路去越前鐵道嘅福井站

唔想行 所以坐車過去

えちぜんかい
唔好讀錯 買飛嘅時候做咗柒頭被糾正

徒步6分鐘嚟到GiGO 福井

蕉皮蕉肉各一
回程都係買飛

我見到佢地已經開始整緊ic card機所以大家下次嚟嘅時候可能已經唔使買飛

遇到啟暴龍!?

我同架車上面啲小朋友都好歡樂🥰

連自動販賣機都係啟暴龍

下一個目的地石川県金沢市

有少少時間 又見到駅そば 食個飯先

其實今朝瞓醒已經收到notification話東海道新幹線今日始發開始收皮 唔知幾時復常

因為尋晚做路軌保養嘅時候有車撞咗出軌
喺福井站都有notice

東京去大阪變咗要搭こだま/ひかり去浜松轉東海道線去名古屋再轉のぞみ

變左要用多兩個鐘
再唔係就搭飛機 不過唔好意思 所有六點前飛神戶、伊丹、關西、中部嘅飛機已經差唔多冇曬位了
唯一選則係jetstar 成田飛關西
但價錢係平時嘅double

到咗金澤轉巴士
去東口

去香林坊 其實好多巴士都經 最快嗰架係54號

嚟架係北鐵巴士

唔收全國共通ic card要攞整理券

坐4個站 12分鐘 ¥210
然後再行4分鐘就到Taito station

音game喺B1 有蕉皮×2
新30都道府縣

要去翻金澤站趕火車
去金澤站嘅巴士求其上一架
又係北鐵巴士
上完發現冇散紙 得張¥5000 早知喺機鋪唱定
跟住佢两替淨係收¥1000 點L算

好彩係坐到總站 等陣再同個司機溝通下
等啲人落晒先我再同司機講 講完佢喺隔離攞咗5張¥1000同我換 然後我就可以用¥1000紙去两替
problem solved 好彩係尾站唔洗阻住地球轉

Safe
漏咗打目的地富山県富山市
有加班機
JK又出現喇
福岡駅

係傳說中去錯站嘅極致
話說福岡係冇福岡站嘅,福岡最大個站叫博多,個站名有福岡嘅站就得南福岡、福岡空港、西鐵福岡
而全國唯一一個福岡站就係富山嘅嚟個福岡站

傳說中有人喺東京去福岡(姐係博多站)結果跟住乗換案内搭新幹線去咗富山
富山站南口

打個卡先 Amazing Toyama

轉左就見到有間叫Marier嘅商場

4樓有間GiGO

蕉皮×1 + 蕉肉×1
今日嘅打機行程完

翻東京 88
なんちゃって

係翻東京 不過係嚟邊先啱
振興富山經濟 順便醫下肚

一万三千尺物語
day 8 總結

新解鎖 = 福井県 石川県 富山県
已解鎖 = 31/47
未解鎖 = 16/47

都道府県 解鎖日期
北海道  07/18
青森県  07/18
岩手県  07/18
宮城県  07/19
秋田県  07/18
山形県  07/19
福島県  07/19
茨城県  07/17
栃木県  07/19
群馬県  07/16
埼玉県  07/16
千葉県  07/17
東京都  07/17
神奈川県 07/17
新潟県  07/16
富山県  07/22
石川県  07/22
福井県  07/22
山梨県  07/17
長野県  07/16
岐阜県  07/21
静岡県  07/20
愛知県  07/20
三重県  07/20
滋賀県  07/21
京都府  07/21
大阪府  07/20
兵庫県  07/20
奈良県  07/20
和歌山県 07/20
鳥取県
島根県
岡山県
広島県
山口県
徳島県
香川県
愛媛県
高知県
福岡県
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
左手邊係富山灣

右手邊係立山

風景屌打其他所有縣
北陸第三seg四兄弟

ハピライン福井

IR(あいある)石川鉄道

あいの風とやま鉄道

えちごトキめき鉄道
謎之地底站 筒石 重點係竟然有個妹妹喺嚟個站落車

真點北陸本線完走

繼續南下!
上越妙高 張pass淨係包到嚟度 要落車了

跟住係搭新幹線

翻東京嘅位全部爆滿 應該同東海道新幹線死咗有關係
北陸新幹線都有臨時列車
佢個站嘅廣播話因為東海道新幹線死咗所以自由席好多人

而我早兩個禮拜已經買定特價飛
上越妙高 -> 高崎 30% off ¥4220

架車到咗之後我目測自由席好似都仲有位坐

上咗車之後車內販賣直接開咪話因為太多人買嘢 啲貨差唔多賣曬 如果你真係好想買既話唔好等架車嚟 直接行去架車度買
跟住係翻新宿

今次用分割乘車券大法

眾所周知JR嘅車費並唔符合三角不等式
所以今次拆開四張飛買總共係¥240+¥990+¥230+¥230=¥1690 係會平過直接由高崎翻新宿¥1980 平咗¥290
但係買飛有啲煩 買咗我成10分鐘
普通人就唔建議咁做喇 等陣買錯飛或者俾人懷疑キセル就唔好喇

然後因為高崎去新宿啱啱好超過咗100公里 如果直接買Suica green券嘅話要¥1550, 但係只要我哋忍一個站(反正郊區冇乜人)再上 喺下個站去新宿就唔夠100公里 只係需要¥1000 又慳翻¥550

然後其實喺車廂入面係有到門可以入green car 好似東鐵咁 唔同嘅就係唔使拍卡 直接開就得
咁架車到咗倉賀野之後我就入去享受Green車了

點解計埋咁多濕星數結果都係要坐green車
um... Green車就點都要坐 至於慳錢就純粹係興趣
day 9 早晨

冇特急快特得急行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞