鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike

支持你,耗時1年2個月
仆街 人身事故 人在新宿 唔知會唔會miss新幹線
到咗品川之後就要轉JR喇
由於時間關係 我已經上網買定JR east pass要去搵地方拎pass

望一望左手邊

嘩屌 條隊長撚到呢
咁通常喺JR east個eki-net上面買嘅飛係可以喺自動售票機到撳出嚟嘅

一個人都冇 輕鬆出飛

要感謝JR東日本大恩大德 只要有外國護照唔係遊客都可以買pass

翻屋企擺低完行李之後就再出發 目的地賣個關子先
起碼拎到個天下統一
我30個縣都未去齊
一去到火車站就聽到廣播 人身事故 心知不妙 打開個app一睇 湘南新宿線

um... 咁我搭琦京線囉
點知佢拖埋琦京線落水 琦京線都要delay 大宮剩低兩分鐘轉車 唔L係掛
好彩湘南新宿線新宿以北繼續有開
喺池袋落車轉咗架新宿開出嚟嘅湘南新宿線

我要搭嗰架就係1305大宮出發嘅新幹線
池袋1226開車會1250到
咁1231開即係1255會到

好似安全

架車最後1252到大宮 我仲有時間去買埋個便當添

上到月台架車都未到 可以慢慢去搵隊排 今次係坐自由席

自由席計埋喺大宮上車嘅人大約六成滿 大概係雙人位一個人坐 三人位兩個人坐嘅level

坐低咗就係食飯時間

自熱式牛舌便當 但係唔知點解有隻初音喺度

玩法係擺喺平嘅檯面 注意一定要係平嘅檯面 所以只可以喺有檯嘅車或者新幹線上面食

然後用力拉條繩拉到尾 之後坐喺度等8分鐘

一拉完條繩就出煙(水蒸氣) 過咗一分鐘左右啲煙先停 之後7分鐘我諗係等佢冷卻 完成品

食落仲係熱辣辣 正
原來東北pass無左短期滯在要求
目的地揭曉 今日去既第一間機鋪係喺新潟県長岡市
因為東北pass淨係包去到越後湯沢所以超出嚟嘅部份要另外買飛 亦都係點解我搭自由席嘅原因
預先買定飛出閘就唔洗溝通(有日語溝通恐懼症

嚟到第一件事係揼咗今朝喺沖繩買啱啱飲完支嘢飲 唔知其他人見到張沖繩限定嘅label會有咩諗法呢

不過應該無咩人會留意垃圾桶入面啲垃圾

東京以外嘅地方唔一定會可以用ic card 就算入閘個站可以 但係可能出閘個站唔得 所以要查清楚 嚟個站個車費表就有特別標出嚟 第一次去可能要留意下唔好中伏(除非你張pass包)

東京以外嘅火車仲有一樣嘢要注意就係有啲車係手動開門 見到個制著燈要自己撳 如果唔係架車就會唔開門直接開走 年中都見唔少人中伏
今次要去嘅機鋪最近係宮內站,係長岡嘅前一個站

步行7分鐘 個名非常唔日本 TecnoPolis

兩塊蕉皮

因為係平日晏晝所以蚊都唔多隻

打完3 cred翻去搭新幹線走人

就算同一個方向有時都會喺唔同月台出發 要自己睇時間表
唔知Google map冇寫

yahoo乗換案内都冇

越後有架觀光車叫Shu Kura可以一邊坐車一邊飲日本酒 不過我未坐過
放學時間俾JK包圍正
冇圖亦都唔會有
痴漢だ!!!
唔係我 我乜都冇做過
下一個目標係群馬県高崎市

車飛係之前來回一set過買

上次去嗰間機鋪執咗
https://x.com/3rdTakasaki
不過好彩個站隔離仲有兩間

今次去近啲嗰間Taito station 徒步5分鐘

(唔好誤會,我係影緊個商場唔係啲JK

冇蕉皮
見到有隻好可愛嘅JK所以影低咗 完全合法
夠鐘走人

下一個目標長野県佐久市

原來有唔係各停嘅あさま
雖然佢唔停嘅安中榛名我都應該冇乜機會去

我就秉持著有得撳指定席就撳爆嘅原則所以去咗坐指定席 反正空多個自由席出嚟俾啲西裝友坐下應該都係好事

去軽井沢途中好多隧道好無聊 <- いまここ
係乞人憎檯

擺低部電話就自動開佢個網 因為檯底有一個NFC tag

到咗軽井沢唔知咩事停4分鐘 但係又冇比其他快車超車 (唔停軽井沢應該得かがやき?)
可能係留咗位被臨時嘅かがやき喺呢到超車

嚟個都係搭慢版新幹線嘅其中一個好處
停耐啲可以慢慢上落車 去月台打個卡活動下 或者買啲小食嘢飲
個天好朦但係冇落雨

準時到達

睇定回程時間 好疏 miss咗就吔蕉

有時間可以周圍打個卡

站隔離冇幾遠就有間Aeon

Aeon入面有間namco

namco入面有兩塊蕉皮
巴打請受小弟一拜
我最癲淨係試過請5日假去stay一個地方全程打艦娘
Aeon打機嘅好處就係隔離永遠有foodcourt

有冇人打算聽日嚟佐久平食烏冬 可以減¥200
睇真啲佢話唔一定要同一間 可能真係用得着
連M記都有

喺條街度行好舒服 同尋日35度嘅那霸兩個世界

本來諗著打開Google maps但係我見到佢

日本最易認地標東橫INN 火車站喺邊佢就喺邊 Google maps都唔洗開

部份はくたか會飛長野-高崎
明明喺山入面行 但係叫小海線 山梨 = 山なし啲friend

而且小海線途中仲會經過日本海拔最高車站 野辺山

有架觀光列車叫High rail 1375

就係用嚟個做賣點 同天空最接近嘅火車 夜晚嗰班仲有觀星會 好浪漫 (首先你要。。。)

下個目的地終於係啲耳熟能詳嘅地方埼玉県さいたま市

繼續あさま指定席

架車開咗一陣就聽到段激昂嘅音樂 嚇到我(唔同車個音樂唔同,鐵膠會明)係我聽錯定上錯車? 望望前面個網

wtf JR西日本!?
望望個mon
okay 冇上錯車
不過我到而家都係諗唔明あさま明明全段都係東日本區間點解會用架西日本嘅車嚟行
sega 3機種全國制霸lm 而家chuni二周目努力緊
有實體制嗰啲我全部打到成個弱智咁 完全玩唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞