鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
終於又到咗廣島 咦 我做乜講又嘅?
外國人超多

南口 廣電

搭8個站到立町

再行4分鐘就係廣島Round 1

音game喺7樓 有(唔想數)部蕉皮
走嘅時候唔翻廣島站 去搭阿姆斯特丹Astram

喺新白島轉車記得睇清楚月台先入閘 因為閘入面係過唔到對面嘅

出發前往本州最後一個目的地山口県下関市
不作死就不會死 所以作下死先
搭到宮島口落車

指示好清楚 不過其實都唔洗理啲指示 只要跟著啲人行就得

船公司有兩間 價錢同速度係一樣 唔同嘅只係出港時間 普通人就揀架早啲開嘅就得
不過青春18就梗係搭JR

要喺自動售票機買張¥100嘅訪問稅券

準備搭船過海 ワクワク
ご乗船ありがとうございます
打卡位
全世界都喺度非禮啲鹿 但係啲鹿一臉不在乎
路過見到有就食下廣島嘅特產 蠔

徒步大約30分鐘嚟到JR渡輪碼頭
有排都未到中秋 但係已經有月餅食
咁落船之後再行多5分鐘就去到JR站喇 架車去岩國
山陽本線坐得多 所以今次坐岩德線

超多學生 架車平均年齡肯定唔過20
到咗德山同駅員溝通咗下 佢話okay無問題喎

佢有認真望過下我張飛不過冇講到明準則係咩 我上網睇以往嘅case係話主要睇張飛幾時買 即係你今日先買嘅青春18應該係唔得

厚狭得こだま停要等15:42嘅こだま

青春18用過 新幹線都搭過 用青春18+新幹線wrap都試過 直接用青春18搭新幹線真係第一次
雖然要喺德山等9個字但係因為新幹線真係太快 所以結果變咗會早半個鐘頭到
今鋪真係塞翁失馬
等車冇嘢做 周圍影相

係山陽新幹線獨有嘅500系

尋日先啱岩出新聞話500系會喺2027年引退 我仲心諗住東京好難有機會坐 結果今日就嚟坐
好似係人生中第三次坐500系 之前喺小倉至博多間坐過

出事嗰個站

落車嗰個站

補多幾張500系相先

本來要搭嗰班車原来取消咗
要等半個鍾 結果要用嘅時間係一樣嘅
美祢線 dead

山口線 山陽本線 also dead

喺厚狭駅見到三個阿伯同兩個阿婆圍住兩個JK吹水 好似聽到佢地話咩同一間中學嘅後輩
多咗3個JK加入吹水
到咗長府站

徒步15分鐘
冇雷公咁遠已經見到間機鋪アミパラ

音game喺2樓 蕉皮蕉肉各一
終於清埋本州 40都道府縣制霸

淨係爭九州姐
起行出發去九州福岡県北九州市

其實間機舖隔離就係巴士站

等唔洗10分鐘就有巴士喇 仲要收ic card嘅添 唔洗驚冇散紙
坐15個站嚟到御裳川(みもすそがわ)車程20~30分鐘 車費¥470
一落車就見到關門橋 對面就係九州!

咁我就游水過去
大家可能唔知 其實九州係可以行路過去
而且仲要係完全免費

甚至可以玩九州本州反覆橫跳
yeah 行路上九州成功

行過嚟都只係10零分鍾 望翻對面已經差唔多日落

一出隧道隔離就係巴士站

仲要啱啱好差唔多有巴士 唔洗行

話咁快架巴士就到喇

冇人坐 包車

結果係差唔多到門司港站附近先開始有人上車

坐10個站 大約10分鐘 就到門司港站喇 車費¥270

平時買乘車券 正常你無論答在來線定新幹線 你都係可以照用同一張經路嘅飛 亦即係所謂既新在同一視原則
不過小倉到博多 因為種種原因 新幹線同在來線當係兩條唔同嘅路線
所以假如你買左張門司港去博多(鹿児島本線経由)嘅乘車券然後喺小倉轉新幹線會俾人error你
知你要轉新幹線 亦都知你唔識買飛 教埋你點買

今日最後一程車 嚟個目的地 咁熟口面嘅

係去USA嘅車

到咗小倉

去酒店check in先 結果發現搭一個站monorail可以行少啲

我他媽搭爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞