鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
我14日冇計去同走
大約起床時間
day 1 1400
day 2 0600
day 3 0600
day 4 0600
day 5 0830
day 6 0430
平均每日訓緊4-5個鐘
唔好挑釁我
第N屆熱海運動會今日開鑼
我跟住跑埋一份之後先發現原来啲人係參加伊東賽跑 唔係浜松賽跑

青春18季要識得避開人潮
因為頭先架車係直去沼津然後下架東京嚟嘅車未到嚟架就開 嚟架車幾吉下

仲要係転換クロスシート 感謝JR東海 orz
坐咗喺內陸嗰邊 如果冇瞓著可以影下富士山
感謝 newdays賜我早餐
國王的新富士山
青春18加打機
終於到喇

北口一出就見到 um…德川家康?

徒步9分鐘 去到 渣渣Zaza city 西館

2樓Taito station

兩部蕉皮
跟住係愛知県名古屋市

超多人啊hi,好向左走向右走熱
兩分鐘轉車但唔係對面月台 全世界都跑到成個傻9咁
仆街 睇新聞見到下個禮拜九州有機會打台風 求神拜佛唔好打
金山站

行3分鐘就到GiGO金山

音game喺3樓 有蕉皮×6
中部行大運
yo 20

回程先發現可以穿過名鐵個商場唔洗喺出面曬太陽

點都去咗名古屋方向先 唔通中央線翻東京咩
有20分鐘 食個飯先

有得食嘅全部都係美食 唔好要求咁高

食完仲有10分鐘 嚟個名古屋快閃觀光

名駅金時計 熱門集合地點 好多人喺到等人

下次約fd喺名古屋集合可以講 “x點金鐘等”
圖為港鐵金鐘站

因為被藤井七冠食過而風靡全國嘅雞仔布甸ぴよりん 憑著可愛嘅外表短短幾個月間由本來寂寂無名變成一雞難求 平均排隊時間超過半個鐘 有興趣既ching下次嚟名古屋可以試下

下一轉出爐時間係一個鐘之後所以未見有人排隊

喺呢到要同東海道本線講拜拜喇 因為下一個目的地係三重県四日市市 (我冇打錯 個市名入面有個市字)
行完喇
南四日市站

喺月台已經望到間機鋪Apina game

音game喺最入面
有蕉皮×4

竟然收ic card
止まるんじゃねぇぞ

踏切前面叫人停嘅見得多 叫人唔好停嘅好似係第一次見
個情況大概係喺踏切前面咁啱有個路口 所以我估係話要停就要聽喺路口之前個位 過咗就唔好再停咁

個站乜mon都冇 想知下架車幾時嚟啊 自己睇時間表啦
關西本線一路向西 下個目的地奈良県奈良市
明明係奈良方面但唔係停喺奈良方面個月台而係停喺津方面個月台

聽到駅員開咪係咁叫
去奈良架車喺4號月台 好快就開車
大和路快速 西九条・大阪方面 天王寺行

我係咪瞓朦咗? 應該未到大阪架喎 嚟架係大阪環狀線!?

大阪唔同東京
東京喺郊外入市區既車同山手線行唔同路軌
但係大阪郊外入市區嘅車係會直通大阪環狀線
入市區可能冇乜問題 但出市區就大鑊了
喺山手線上面瞓著咗最多兜你幾圈
喺大阪環狀線上面瞓着咗既話

好彩就送你去USJ 唔好彩嘅話你有機會出現喺關西機場、和歌山或者奈良
(終電時間會直通到更遠嘅鄉下地方 確保你一定要露宿街頭)
JR奈良站東口

見到有去奈良公園嘅巴士就上車搭去奈良公園

睇完鹿之後行返嚟嘅路上就有間 Amusement cue

入去上3樓 有兩部蕉皮

打完

下一個目的地和歌山県和歌山市
不過奈良去和歌山最快嘅方法係要先入一入大阪
改變主意 去酒店check in擺低啲野先

晏晝六點先買嘅一日乘車券 今日會搭夠三程所以係回到本嘅
見到啲人靠右企終於有種到咗大阪嘅實感

喺心齋橋蕩失路用多咗半個鐘 繼續行程去和歌山

特急サザン(southern)自由席(=普通ロングシート)係唔洗加錢嘅
指定席(=JR東日本嘅Green車) 盛惠¥520

坐爆
冇揀位淨係揀咗1號車結果佢出咗1號位俾我

點解買紙飛呢 因為買咗張icoca 被逼充咗¥1500 噉咁啱嚟到可以用¥1400所以就諗著直接用咗佢 然後收好張icoca 而又因為袋得太多ic card費事撈亂唔知邊張入閘
和歌山大学前駅東口

冇錯 又係Aeon

入口嗰層係1樓 機鋪喺2樓 You's Land

有4部蕉皮
打完

終於可以翻酒店唞下?
都話地獄行程,唞咩嘢,唔畀唞,繼續前往下一個目的地!兵庫県神戸市
因為趕時間所以沿路折返

繼續坐爆 同一個原因所以買紙飛 今次係用manaca

用¥3410坐11個鐘頭車從東京去大阪 但係用¥2800坐兩個鐘頭車來回和歌山 再加埋¥620大阪地下鐵=¥3420
即係話我喺關西嘅車費開支已經高過從關東嚟關西
嚟架係真點環狀線 因為偽環狀線喺西半圓係快速

大家最愛嘅新快速 全日本最長嘅複複線路段 以最高速度130km/h爆走 一個鐘之內可以從京都去到神戶

今日太忙 仲未得閒食晚餐 食住個包頂住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞