鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
尋日新幹線炒車唔關你事
青春18期間就算搭都唔會搭全段
早上有架小田原到豐橋non stop嘅ひかり 搭過
話咁快就到岡山県岡山市
乘換案內終於聽到東京

一出站直接落地下街 (可能大家已經見到啲好sus嘅字眼)

一直跟住嚟個好sus嘅字眼行

冇錯 就係Aeon mall

6樓有間GiGO

GiGO有5部蕉皮
好難玩
打完翻到岡山站
未諗好去邊 嚟緊兩日都非常flexiable 不過酒店喺高松 總之過咗海先去擺低個喼先

係青春18玩家最愛嘅Marine Liner
(冇圖,因為拖住喼唔記得影)
一號車係有兩層嘅指定席 上層係green車下層係普通車
拿Green呢就點都要坐
但係大家要注意Marine Liner架green車係指定席而青春18只可以搭green車自由席 所以如果要搭Marine liner嘅green車係唔可以用青春18嘅

不過你睇我今日特急放題咁款 今日梗係唔會開青春18啦 由於時間關係我已經準備咗可以搭Green車指定席嘅車飛

睇唔睇到張四国フリーきっぷ喺邊度買
btw 25歲或以下嘅後生仔或者生日嗰個月嘅時候買四國pass係會平啲嘅
今次旅程第三次乘電車跨過大海
唔同嘅係今次喺上面唔係下面所以有相

btw covid之前坂出站隔離有間aeon入面有機鋪 但係covid期間間aeon執咗
マリンライナー!
訂咗酒店但係唔記得喺邊以為喺高松站點知喺瓦町
check in完為咗趕架去德島嘅特急用咗10分鐘從瓦町跑到去栗林
而家成身汗完全唔想坐 好彩帶咗把扇可以散下熱姐
anyway 所以下個目的地係徳島県徳島市

路過瓦町嘅機鋪但係要趕特急 返嚟再打
啲汗終於乾咗依家搵左位坐低了
今日就喺到趕飛機趕火車 等陣落車仲要去趕巴士
大家估下我3分鐘轉唔轉得切巴士
真係永遠有plan嘅行程係唔趕嘅 冇plan嘅行程先係最趕嘅
えきねっと 世一
之前靠佢搶過唔少難搶嘅飛
(雖然搶Sunrise黎講就kick左啲)
sunrise真係睇運氣 有一次我見到無啦啦星期六晚有A寢台
仲諗緊要唔要星期一請一日假喺四國玩 結果諗下諗下 過咗10分鐘定半個鍾就冇咗喇
所以最好真係應該諗定default plan然後得閒上去望下 見到可以即刻做決定
費時趕唔到巴士做on9仔 決定唔搭巴士 搭一個站火車再行過去
えきねっと 可以搶Sunrise?
唔係得關東?
終於有時間可以影張相

冷知識時間 德島縣對鐵膠嚟講有咩咁特別呢?
其實有一樣野係全國其他46個都道府縣都有但係德島冇嘅嘢

答案就係
電車喇 德島係全國唯一一個縣所有列車都唔係用電嘅
德島嘅下一個站 阿波富田
嚟度行過去會近啲
函館竟然識賣呢啲飛
冇雷公咁遠已經見到個保齡球樽

行15分鐘嚟到Round 1

音game喺2樓 有4部蕉皮
音驚牙 lm
同樣都鍾意清音 game 行腳 當然程度同樓主比只係班門弄斧

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞