鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
sega幾時先捨得引退晒啲白機
打完金機根本返唔到轉頭
yo

喺弘前留咗個半鐘因為啲車太疏

其實搭後面嗰架特急都得嘅 不過搭快速用嘅時間都差唔多 可以早多三個字到 反正冇嘢做就早啲去新青森 睇吓買咩上新幹線食又好影下相都好

出發成碟冬瓜過大海
前往今日最後一個目的地北海道函館市

係停曬所有中途站嘅新幹線
之前青春18上北海道嘅時候係中間上落過
架車少人到一個點
我嗰卡連埋我得3個人
咁搞法JR北海道真係唔多掂 可能放假會好少少

因為我唔買得東北連南北海道pass(更加買唔到全國pass)所以來回北海道要自己畀錢
新幹線早鳥優惠40%off單程只須¥4500

嚟到青森點可以唔食蘋果
喺全世界最長嘅海底隧道入面食蘋果批飲蘋果汁
原來ekinet特價飛print出來係咁鬼樣
第一次見
函館ライナー(Hakodate liner)轉車教學
1. 過轉乘閘口

2. 轉右有扶手電梯落去

3. 落到樓下出門口轉右

4. 架車已經喺度等緊你

5. 記得係自己撳制手動開門 唔好戇鳩鳩企喺度等運到
嚟張唔係飛 我買咗e-ticket冇紙飛直接拍suica入閘 閘口前面有部機俾你睇你坐邊班車邊個位 我將佢印出嚟影相姐
聽日可以出埋專車教學2 由函館ライナー轉新幹線
不過轉新幹線超簡單樓梯都唔洗上
敦賀好L麻煩
自從新函館北斗到函館可以用ic card之後轉車方便咗好多
之前見過好多人唔識過閘/過錯閘/唔識買飛
甚至miss埋架函館ライナー嘅都有

歷史係驚人嘅相似
下一班已經會夜得滯
checkin完 去食dinner先
函館標準動作 幸運小丑

要食快啲 唔係等陣機鋪收咗皮就on99
五稜郭公園前電停 徒步10分 Big Bang函館店

要上三樓 上次差啲入咗一樓pachinko
蕉肉×2-1

拿拿臨打完翻酒店瞓覺 聽日仲要繼續
day 4 總結

新解鎖 = 岩手県 秋田県 青森県 北海道
已解鎖 = 14/47
未解鎖 = 33/47

都道府県 解鎖日期
北海道  07/18
青森県  07/18
岩手県  07/18
宮城県
秋田県  07/18
山形県
福島県
茨城県  07/17
栃木県
群馬県  07/16
埼玉県  07/16
千葉県  07/17
東京都  07/17
神奈川県 07/17
新潟県  07/16
富山県
石川県
福井県
山梨県  07/17
長野県  07/16
岐阜県
静岡県
愛知県
三重県
滋賀県
京都府
大阪府
兵庫県
奈良県
和歌山県
鳥取県
島根県
岡山県
広島県
山口県
徳島県
香川県
愛媛県
高知県
福岡県
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
畫埋幅地圖出嚟真係盲嘅都知我聽日會點行
都有得估吓嘅
你覺得呢?
早晨 食緊酒店早餐

唔識搣蛋殼搣到成個弱智咁
Day 5
要走了

本來有諗過要唔要搭船翻去 不過諗著瞓耐啲所以都係搭新幹線 其實搭飛機翻東京都係一個選擇 不過因為有pass 所以都係搭新幹線翻青森平啲

再見函館 再見柯南
はこだてライナー轉車教學2

1. 落車轉左直行 唔洗上樓上

2. 中間有個位轉左

3. 有個轉車閘 架新幹線已經喺對面等緊你
回程準備咗函館牛奶
喺北海道新幹線開通之前青函隧道係有JR在来線特急、急行甚至快速會行

新幹線開通咗之後青函隧道採用新在共用軌道嘅三軌方式

依家定期會行青函隧道嘅就窄軌列車只剩低貨物列車 咁啱今次見到對面有一架經過
因為係唯一大量且快速運送人員物資來往本州嘅方法 所以話青函隧道係北海道嘅大動脈亦不為過

喺極罕有嘅情況下亦會有非新幹線嘅旅客列車行, 例如四季島
做咗on9仔上錯月台
新青森一旦下車
因為後續行程可以用翻pass
出發前往今日第一個目的地宮城県仙台市

今次佢幫我扱埋印

本來打算買埋便當 不過食咗早餐仲飽飽哋所以去到仙台再算

諗著同頭先落車同一個方向所以睇都冇睇就上翻頭先落車個月台
上到月台發現架車唔喺度 我去錯月台
落翻大堂先見到嚟張野

吐槽下個設計可能第一眼見到都未必反應到

我都係上車補眠先
仙台站附近已經行到記得點行
仙台站西口

ハピナ名掛丁

沿住條街行就會搵到幾間機鋪
最近嗰間係Taito station

音game喺3樓 有四部蕉皮

收ic card

不過有浸煙味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞