鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
喺小倉站食咗個松屋

然後行8分鐘左右去到機鋪 間嘢叫pep

音game喺M4樓(3.5樓?) 有一千零一部蕉皮
day 11 總結

新解鎖 = 広島県 山口県 福岡県
已解鎖 = 41/47
未解鎖 = 6/47

都道府県 解鎖日期
北海道  07/18
青森県  07/18
岩手県  07/18
宮城県  07/19
秋田県  07/18
山形県  07/19
福島県  07/19
茨城県  07/17
栃木県  07/19
群馬県  07/16
埼玉県  07/16
千葉県  07/17
東京都  07/17
神奈川県 07/17
新潟県  07/16
富山県  07/22
石川県  07/22
福井県  07/22
山梨県  07/17
長野県  07/16
岐阜県  07/21
静岡県  07/20
愛知県  07/20
三重県  07/20
滋賀県  07/21
京都府  07/21
大阪府  07/20
兵庫県  07/20
奈良県  07/20
和歌山県 07/20
鳥取県  07/23
島根県  07/23
岡山県  07/23
広島県  07/25
山口県  07/25
徳島県  07/23
香川県  07/24
愛媛県  07/24
高知県  07/24
福岡県  07/25
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
預告一下 聽日應該唔多洗行 全日都唔會離開車站超過500米
day 12 早晨

好似已經過咗全日最chur嗰part
41分嘅新幹線31分先喺酒店check out
所以我今次做smart ex打手 唔夠時間買飛點算?
由於時間關係 我喺等紅綠燈嘅時候已經買好咗 去部機慢慢撳肯定會收皮

頭先搭嗰架700系

去到博多 對面停咗架railstar

出發前往長崎県長崎市

冇錯 我今次係搭嗰架瞓覺瞓到一半要執野落車換第二架車瞓嘅 中途半端嘅西九州新幹線

仲未搭過西九州新幹線ワクワク
想睇動物大遷徙?
唔洗去非洲 嚟武雄溫泉就得

其實西九州新幹線本質上都只係一架N700S

不過九州啲車全部都好靚

西九州新幹線全部車都係叫かもめ但係根據飛站嘅數量 架車塊牌會唔同顏色 同東海道新幹線一樣 最快嘅黃色 跟住係紅色 最慢嘅藍色

不過唔洗特登等快車 因為路段太短所以先開嘅車永遠會先到

自由席同東海道山陽新幹線係一模一樣嘅2+3
所以建議坐指定席 指定席係2+2個位闊少少
不過かもめ係冇Green車嘅
話咁快就到咗長崎 順便做吓九州internet預約打手 早7日訂定 博多至長崎嘅指定席單程只係需要¥3200 慳咗¥2850!

東口一出就係amu plaza

4樓有間namco

有4部蕉皮
半年前嚟既時候好似唔覺嚟度有機鋪
40分鐘夠唔夠鋸個扒?
我覺得我在玩命
いただきます
ごちそうさまでした
下個目的地佐賀県鳥栖市

假架 架車去唔到博多 要喺中間轉車 食飽想瞓個覺都唔得

影下側邊

望隻色就知架車唔停嬉野温泉
西九州新幹線見到個海嘅機會得幾個 想睇大村灣嘅話可以考慮搭下長崎開去佐世保嗰架seaside liner 或者順便入埋去ハウステンボス玩下

繼續大遷徙

眾所周知JR嘅車費並唔符合三角不等式 所以雖然我只係打算搭到去鳥棲但係買張去博多嘅車飛會平啲

絕大部份嘅飛(主要係特急券)其實都係可以突頭突尾咁買 姐係你可以喺中間上車或者中間落車 上車之前嘅路段會當你放棄咗 冇得回水 而落車之後嘅路段就睇情況 不過張飛上面寫到明「下車前途無効」就姐係話你出咗閘就等於放棄之後嘅行程
:かもめ係去到博多架
リレーかもめ都係かもめ
唔咁寫就係接受咗佐賀唔起full scale
かもめ去到博多 我係賽跑冠軍添
到咗鳥棲站

過自動閘應該都大機會error架喇 咁我就直接過人手閘啦 咁我直接同佢講我要「下車(げしゃ)」 佢望咗望我張飛 問題都冇問就直接收走張飛俾我過

咁一出閘已經見到不遠處有間疑似商場嘅物體

行5分鐘就到喇

機舖喺2樓 間嘢叫passca land

有兩部蕉皮 一部蕉肉
跟住係下一個目的地熊本県熊本市

繼續眾所周知JR嘅乘車券係唔符合三角不等式 所以係拆開買嘅

不過結果出現咗啲問題 事關我係EX會員 喺九州新幹線可以用自由席價錢買指定席 所以我就撳爆指定席 但係點知閘入面冇指定席售票機 我攞唔到張指定席飛 然後又因為我第一段乘車券唔夠100公里冇得途中下車 最後被自由
自由席好多人 企咗廿分鐘

kumamon challenge result = 2分鐘 因為喺月台影咗陣相

東口一出就係Amu plaza

一入去就有個唔知jm9嘅瀑布

6樓有間GiGO

一部蕉皮 一部蕉肉

連嚟度都俾kumamon佔領咗
jm9 究竟嚟間GiGO入面有幾多隻kumamon

嘩 好打耳

因為所以我就去窗口排隊同職員講我真的很想要那個酷東西
不過因為我唔係小朋友所以我唔用得 其實都係買嚟擺

所以出發前往今日最後一間機鋪鹿児島県鹿児島市

我唔會再犯同頭先一樣嘅錯誤

嚟到鹿兒島了

東口一出 轉左就係Amu plaza

6樓有間Taito station

入面有一千零一部蕉皮
新45都道府縣制霸

嗰三條友喺到打15都SSS+ 我連13攞SS都有困難就唔好意思繼續阻住佢哋打喇 打完機冇乜野做 隔離咁啱有架摩天輪

咁我就盡翻個遊客嘅本份去坐下啦
上面望落嚟嘅鹿兒島中央站

跟佢個示意圖影咗張 都畫得幾似下

機舖隔離有間クレープ 可以一次令你打機消耗嘅熱量清零甚至嘔凸 (手機廢冇得校光圈原諒我)

我今晚酒店book咗喺宮崎 要跟大家一齊跑(咁點解你有時間影相?)

好似去到宮崎仲有時間 不如今日打埋宮崎?
鹿兒島地標 桜島麻衣

宮崎県宮崎市
第一件事就係check in先

今晚住JR九州酒店 就喺個站隔離
支持爆JR九州

酒店對面 個站西口出嚟轉左就係 Amu plaza

4樓有間GiGO

入面有一部蕉皮一部蕉肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞