買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
最近係咁睇唔同電視model
budget 7000-10000$左右 55inch,希望包埋 掛牆架
之前 step 巴好好推介左 lg g3 可惜有d out budget
後尾rthings 見到
QN90D 反光得1.4%好猛,所以就係咁搵其他低反光既電視model, 但近乎8k 未包掛架
又見到部 qn85d 只係8k 包掛架 ,但反光即刻勁左好多 成5%
再睇有部 s90d 都幾fit,1%反光 包 掛架 10K 鬆d,可惜係oled
想問oled 壽命其實實際使用 可以玩幾耐?假設每日睇6個鐘,youtube、netflix、電視
低階model oled 又怕 nits 唔夠
係咪買番 qled 好d?
睇下你其實想要乜
揀lcd唔揀oled不外乎兩個原因
第一 環境光太強
第二 睇電視台多過高畫質內容

如果環境光太強,oled容易唔夠光,亦可能係黑場景有倒影
如果睇電視台多,lcd高光過oled,又唔怕logo 燒印
壽命就唔太關事,因為lcd開得耐一樣會壞,到最後部機壞唔壞都係睇彩數
依家應該仲用到,未來就唔知
用唔到咪買Chromecast / apple tv
平左咁多,吃得鹹魚抵得渴
真係抵到爛
唔需要擔心壽命問題

S90D
直接上MX950H
唔洗
部機淨機6280,淨低兩樣電器,你啱使咪上,唔啱使就無謂食骨
咁65吋做12800 抵唔抵諗
啱洗就ok嘅

最近睇緊55吋oled 有考慮緊Sony A80L
本身有睇開呢個po 今日出去見到竟然仲有舖賣lg c3 仲要平千幾
利申主要用途都係Netflix D+ YouTube
想問下呢2部應該點揀好? 感謝各位
我投C3
買左部三叔32T5300 雖然廢野想問有冇調較可以教下
望落D色有D反白.. 光位好光白曬咁 要較D咩先自然.D
電影mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞