買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
電視可以將24 30 50 60fps影片插值到120hz播放

用影像晶片運算,係格與格之間插入1-2個虛擬畫格提升畫面流暢度
60hz電視可以將24 30 50fps影片插值到60

120hz電視就可以插值到120
明白晒
唔該晒我知我問左多野
You are welcome

隨便問
購買水貨電視我推薦 盛...澤

Samsung 75Q70C 水貨
11XXX
Samsung 85Q70C 水貨
17XXX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. AirPlay 2
3. TIZEN 系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 光度約550nits

Samsung 75QN85C 水貨 (900個區域控光)
16XXX
Samsung 85QN85C 水貨 (1210個區域控光)
22XXX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(80000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI LED背光系統, 區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能, 共60W輸出
9. 局部光度高達1100nits

=================================
LG 水貨

*LG C3所有功能, 系統同行貨一樣, 沒有缺憾*

LG 77" OLED EVO TV C3 水貨
22XXX
LG 83" OLED EVO TV C3 水貨
33XXX
1. 120hz 廣色域 WOLED EVO PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 局部光度高達800nits
netflix, disney+, YOUTUBE咪發揮到
frame interpolation 除咗睇波完全無用
一係打機先有用(120hz)
用黎睇戲睇劇會有soap opera effect
如唔打機無120hz唔重要
最緊要睇有無24p judder
Sound bar啊!不過我真係左耳聾嘅,所以呢啲聲響已經唔再關我事
其實差少少真係上A95L

完全係越級嘅享受,而且電視好長壽
又貴番
不如問咗管理處天線有冇問題先
我用緊Sony 55X85K行120Hz,無論睇普通電視台,甚至兩老以前喺有線錄嘅舊西片,感覺上都流暢咗
我用緊Sony 55X85K行120Hz,無論睇普通電視台,甚至兩老以前喺有線錄嘅舊西片,感覺上都流暢咗
我用iPhone影唔到,但去豐澤,兩間都係咁
冷氣只要放棄泰國就基本上用三年都可以
行商場,依家三十幾度下,大金分體大部份都係壞哂
當佢非智能電視都抵
hdmi 有4個
Google play store 同airplay就係講緊一係用外置裝置,一係就當平對手3000蚊既代價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞