買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
本身用緊LG,主要用嚟睇Netflix YouTube同電視,50吋budget一萬內有咩推介其他牌子都ok
LG 48" OLED TV B4 OLED48B4PCA 行貨
$94XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α8 影像處理器
8. 局部光度高達650nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
冇,mx950h 同x90L同級
亮度接近,分區多少少但睇落效果差唔多
點止多少少
55吋 128 zone 同65吋80zone
差唔得幾多
tune得好望落差別唔大
得咁少咋咩

個50000分區唔知溝左咩乘出黎
行銷術語黎
電視最好唔好用任何清潔劑清潔,連眼鏡布都最好唔好,因為抹嘅時候拖動積塵會刮花表面,不過眼鏡布已經係最好選擇
係唔係唔抹最好
點樣清潔最好
https://www.scotch-brite.com.hk/3M/zh_HK/p/d/v100603617/
就咁用呢隻布輕輕咁抹走啲塵已經ok
唔該晒Step巴同其他巴絲
最後買左Sony43x85k
本身打算自己裝反正有電視架點知原裝嗰d螺絲唔夠長
要再配過聽日先用得
恭喜巴打~
Ching 如果Sony 有冇介紹?
Sony XR-65A80L 行貨
$169XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 局部光度高達700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
點解唔係越大尺寸越多分區?
嘩65寸 Mx950 係price又平咗,跌穿1萬
55MX950H 128zones
65X90L 80zones
對比緊sony 同P記
55吋 筆直12K
有咩推介而家
Samsung 55S90D 行貨
$113XX
1. 144hz 超極廣色域 QD-OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. NQ4 AI GEN2 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K144, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 有2.1聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 局部光度高達1200nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光
唔抹最好
呢隻必定會刮走塗層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞