買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
AV Life 而家$18800 , 上星期買左
尺寸48-50", budget around $6K ~ $8K, 主要係睇波睇戲同埋打機, 睇緊下以電視型號:
Samsung 50" QN90C: $7,680 送 soundbar OR $1,000 超市coupon
Sony 50" X85K: $6,780
有無咩好推介?
50" QN90C
其實電視個產地係咪冇咁重要?
都伙睇個brand
我見d人買冷氣就好睇產地
我覺得唔重要
我諗好多外國牌子都去咗越南做
ok thx
我見samsung就越南
sony就馬拉
感謝師兄 s90c搵到行貨84xx
想問下依家周圍係咪冇哂c3 48寸?
10k內 買b4 定 x85 好?
B4
b4 同 c3 相差大唔大
依部同TCL 冇關?
我見TCL 都係主力出mini led
但部Pan記MX950H 仲平過TCL..
有5年保養
如果淨係睇電視/Netflix
部電視有120hz係咪都冇咩用?
唔係
可以開插幀功能
正如我們的文章所概述,許多製造商使用誇大的營銷術語來使自己的電視比其競爭對手具有更高的刷新率。儘管製造商希望您相信 120Hz 電視機本質上優於 60Hz 電視機,但刷新率本身並不能直接改善電視機的性能。從理論上 120Hz 絕對更好。隨著屏幕刷新頻率提高兩倍,效果應該更好。但不幸的是,幾乎沒有 120Hz 的內容

我見佢咁講所以問下
Q61D同X85K都差左$800要睇下值唔值得加少少
可以開插幀功能
可以開motion功能
75啦
Samsung 75Q70C 行貨
$158XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
姐係佢detect到120Hz就自己提升個畫質
係咪咁嘅意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞