買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Sony KD-50X80L 行貨
$51XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
LG 50UT8050PCB 行貨
$56XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen7 影像處理器
7. 光度約300nits
用緊LG C1 依排成日熄咗開唔番機
要斷電一陣先開到
有無巴打知係邊到出問題?
我sony x85k本身連咗apple home,但係呢幾日開始home app keep住都係updating,然後就話no response,手機當遙控都用唔到,想問問係有可能因為啲咩問題?
我番到屋企重新計過,如果執左個櫃出黎係有機會放到sup,但因為櫃唔夠深原因 Sony 同3星都係擺唔到

暫時計晝得AMBEO 或者 SONOS 2間出既無咁大舊放得到。但MAX太貴最多考慮PLUS。

如果PLUS同 ARC 邊個會比較推薦
謝謝
咁想請問其他牌子係咪都係 55吋以上先有可轉動掛架?
新款幾時出
我 當年exactly 考慮呢兩隻

最後揀咗plus,因為佢已內置.1 重低音,音效連貫性好啲(應該),可以頂到一排唔駛另加subw(佢可以再加一隻wired subw)

ARC surround 效果應該出眾啲,又可以再加surround,無線連接,玩法多啲

用落感到plus 都幾夠用,音樂感幾好,Dolby Atmos都聽到有啲surround 效果,不過冇再同ARC 去比較了
應該已出
行貨?
Step 兄 想問下 1萬budget 65吋 行貨 除左X85L同950H 仲有冇推介?
想買Samsung 55" Q70D,
本身諗住水貨, 問咗發現佢地報價同price唔同
price標4880$, 問咗就話要5880$...
究竟買水定行貨好? 行貨我見AvOut標緊6880$..
想問下當時咩原因令你選擇左plus先?
因為我唔想另加sw 而有可接受嘅重低音
另外Sennheiser 做音響我比較有信心(音樂感方面)
盛,,澤做緊水貨55XX
想平咪水
Step ching, 想買部電視擺房ps5/Netflix
諗緊 TCL C655 50貪佢平同有120hz (水$3100)
另外就你 55Q70C係咪唔會買到🤣🤣
同埋5000 樓下50/55”,你有冇其他推介?
唔該晒
放床尾,定係43都夠
C655 假120HZ, 支援畫面解像度減一半既3840*1080 120HZ
購買水貨電視我推薦 盛..澤

Samsung 55Q70C 水貨
4XXX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. AirPlay 2
3. TIZEN 系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 光度約550nits

Samsung 55Q70D 水貨
55XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
想問下呢家有冇心動/ 覺得唔夠要加SUB or 環繞呀?

我自己其實想試下ARC先, 因為果邊有100日內退貨條款, 但好似年尾大機會出2, 所以都重考慮緊
plus 好滿意呀

surround 效果可能arc 出眾啲呱,但我比較著重音樂感
巴打係唔係就一條Sennheiser PLUS only.
有冇加其他配件野
一條only
係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞