買電視機 / 換電視機 集中討論區 (177)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Ok啦
但係保養要26號先有時間勁慢
最後點解決?
最後我番左細舖
佢開左部新機換個新遙控比我
都唔得
依加要用電視機底個開關
再用遙控轉台
勁on9
試下用usb keyboard 入設定再配對個新遙控
Google tv 萬試萬寧
有冇教學?
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/articles/00171448
如果冇遙控控制到電視就用keyboard 做
我老豆老母未必搞得掂
所以好煩
明明都唔係買大陸野/平野都咁
下次都係買番Samsung算
AVLIFE搞緊夏日優惠 好多贈品
剛剛搬入新屋,業主搬走左部LG電視,掛牆背架LSW420BX。掛電視空間有3尺半高 x 5尺闊,同梳化距離6尺。

如果想買Samsung 預算12000內有無咩好選擇?背架要換新嗎(因為驚要鑽牆窿)?電視會比較近日照,主要都係一家大細睇電視。另外我以前未用過soundbar,其實有咩分別?謝謝~
岩岩俾個仔掉爆左部55* samsung qled
想試下用 OLED
LG 55" OLED TV c3 同b3 比分別大唔大 見只係貴少少
條link benq黎

呢部三叔,除左呢個位我見唔到有其他地方有得攪
HDR tone mapping 唔係D 咩特別野
HDR色調映射 = Tone Mapping + Gamut Mapping
benq 呢條link解釋得好清楚
色調映射 應該係有HDR source先有得set 用靜態定動態
各有各好, 睇你自己取捨
https://www.youtube.com/watch?v=iUXWbxEktg0
掛架未必可以用番

SOUNDBAR睇戲用, 多聲道環繞聲

Samsung 55QN90D 行貨
$96XX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(100000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI-LED背光系統, 504個區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. NQ4 AI GEN2 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 局部光度高達2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 防反光
搵到C3就C3
光一截, 新PANEL, 喇叭數量多D, 影像晶片高一級, HDMI 2.1多2個
c3 行同水揾過下個價差少少 係咪買行好過
你搵到行貨就OK
Samsung 行貨一定要用原裝掛架先有保養,但正常買到依個價錢都會包埋原裝掛架。Soundbar 的話最主要好處係啲聲會飽滿啲,同埋會有環迴立體聲
其實d電視年年出部新 但同價位系列個spec又差唔多
正常, 唔係點賣番貴
係,進步係慢慢黎,好難年年都有大突破
所以Samsung Lg最叻出facelift款,改個樣就當係新機,最主要既顯示其實同上代差唔多
Sony冇大突破時就索性唔出新,繼續賣舊款慳返d錢
如果三星電視保養期內修理了幾次,如果再修要收回電視維修,有咩要注意?
安裝師傳話A95k 個螢幕要用75度酒精去手指模, 大家點睇
唔好搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞