如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
其實唔知係人格分裂定點
2019開始..好多人口講唔鍾意政府點點點點點
但做緊既野其實係支持政府

口講唔想引入外勞
但做緊既野係支持引入外勞
同偉大國家既人話唔鍾意尾國但又要拎綠卡有異曲同工之妙
冇否定同表揚信有正面作用,但你要擺加人工同收表揚信咁樣二揀一,正常人都唔會揀後者
表揚信係咪可以拎出街食完飯埋單用
好…市價囉..
咁消防員比幾錢好
警察市價係幾多?消防市價係幾多?
你仆街啦,連登好多公務員
唔跳point 的話係咪等如一入職就max point?
如果係攞個average 人工的話做咩要做政府?
就算入左政府都冇着數長留啦

收撚皮啦..
一句講晒比你你要十萬定表揚信?
做你老味
公公又要係呢個post fighting了
努力過平時番工十倍
垃圾囉 打錯字唔得?咁又係既 公務員咪淨係識hea同捉人錯處 對社會發展冇撚幫助
免費好唔好 ? chil登仔
連登仔根本就最想引入外勞
遲下醫生公務員全部大陸人嚟做佢地就最開心
“當你pt15 $34060 跳一個pt先=$1700
你私人工呢個價出雙糧 一個月已經=$2838”

等等先,一樣還一樣
你未到頂前係年年跳point,簡單用你data計就月薪年年+1700
私人工雙糧係由yr1有,唔會每年多一個月雙糧wo,當經濟差凍薪,你第2年已經超過私人工啦
我諗最大問題係講句無義意既野都重要打錯字
成三百幾個公務員負評
如果罰人有佣分 會積極啲?
原來得公務員會發現人打錯字,ching中文又唔得,邏輯又唔得,咁樣得唔得架
唔好推到咁極端
私人工原來唔會加人工
你私人工每年bonus 最少都十幾萬又唔講
呢十幾萬拎去買美股投資過多幾年就可以買樓,根本唔可以咁比…
讀完醫要移民有幾難?你咁搞即係香港俾錢教育訓練醫生益外國
所以咪話你哋離地囉你睇下公務員編制再講野啦
以連登仔最熟悉嘅ACO為例
啫係要aco 升做CO 先有人工加
先唔講位少幾多,平均數都要十年先升到CO
你十年唔加人工仲係唔係度做?
老老柒柒 點解唔可以咁比 d錢又係落你地袋
更何況點解個個屌你地公務員呀?就係你地做得耐個人工係高過市價但個scope又無變呀 而且日日好似班怨婦咁屌呢屌路 以為自己最撚慘又唔講自己背後既福利 穩定性
原來政府工淨係跳point,唔會加人工

當然你可以拗話咩出面轉工加4成嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞