如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
上面已經講過唔係眼紅 公務員人工幾多其實唔關我事 我只係想改善佢哋hea市民嘅問題 幫佢地搵返積極服務市民嘅熱情同埋動力 唔好唔記得服務市民先係佢哋最緊要嘅嘢
明知唔加人工邊個做?
仲要無雙糧 無bonus

當你pt15 $34060 跳一個pt先=$1700
你私人工呢個價出雙糧 一個月已經=$2838

個市好有雙糧有bonus 果陣又唔出聲 笑人公務員無
個市差無雙糧 就妒忌公務員穩定有point跳

輸打贏要
唔係妒忌 我所講嘅最重點唔係喺錢嗰方面 而係改善公務員敷衍市民嘅問題

如果轉用我所講嘅跟私人市場嘅方法 公務員可能會諗 呢單case我試下盡心盡力服務市民先 可能高層會加我人工

就算最壞嘅結果係高層冇因為個員工單case服務市民做得好而發放獎金 都唔緊要 因為佢真係幫到一個市民 個市民可能會寫返封表揚信俾佢 呢啲係一啲無型嘅價值 係市民完全肯定嗰個公務員付出嘅野嚟 我個人覺得呢封表揚信可能比起加人工更加重要

而做公務員最緊要嘅其實係服務市民 可能要有呢啲野先會令佢哋記得返呢樣先係佢哋最需要做嘅野 而唔係做又36唔做又36

你同差佬講咗先啦做又36唔做又36
一入去坐住都3皮 要hea要唔做嘅你跳唔跳佢都唔做
你唔跳佢分分鐘更加唔做 咁就唔做唔錯
反正做得啱做得好做得勤力佢都未必真係真係有得加人工
如果講到係真心想服務市民嘅 入職得2萬都係會入去做啦
白咭癲狗返青山啦
睇到笑咗表揚信重要過人工
樓主真係白卡
立法強制請ACO只可以請中五畢業
睇下政府會請到咩人服侍尊貴的市民
咁用KPI計人工 反正超哥咁鍾意
明知自己唔夠叻係私人市場冇得鬥
但期望待遇等如or追貼私人市場?

即係kfc執餐仔質地但係想要文華東方大廚個福利?
你地班公墓員都真係幾叻仔
公務員我會主要分文員同紀律部隊,再分主任級同員佐級。

呢家公務員會hea市民我覺得主要係做又36唔做又36。員佐級既人你做幾多都好難會有機會係內部升上去主任級,主任級既人就算你係低能唔做野,只要你唔爆大獲,入左去都一個月6-8萬袋袋平安。

員佐級就係等時間升職,因為政府部門係好睇重年資,你做幾多野都無用,年資唔夠未到你升就唔會有機會。係咁既環境仲點會有人想做野,個個都等跳point等年資啦。特別係紀律部隊。

另外就係主任級既人想升職,就環搵啲野出來搞,根本就唔會理個樣野有無用,長遠來講對政府或者市民有冇益,搞咗壇嘢出嚟,升左職就唔會再有人跟。講到尾目標都係為自己。
垃報,ching小學畢業?
啲個案根本完唔到
好似東張西望啲公屋白卡影響到人
本身無執法力 人地屌你一句你唔係差佬 你就企咗係度
其實有看之前回覆的話 都知效率差并不是公務員做成的 是政策程序做成的 因為公務員都要按規範做事 白紙黑字進行

一個政府運行
高官 負責推出政策
議員 代市民為政策提出改善
公務員 受市民監察下接規則辦事

一件事 處理得慢 / 唔夠好
從下而上睇
公務員有按規則辦事嗎
沒有就投訴 有白紙黑白規範好難處理唔到 但多數問題是 ”就是因為按規則辦事 程序都做足 所以才效率差或處理得唔夠好”
那你需要找的不是按規則工作的公務員 而是更深入的人 (但小心法律責任)

所以將公務員條件要求降低并唔會增加效率 反而會降低效率
點KPI法, 不如舉下例
我都覺
返工我唔係為錢,我只係想老闆開心
前線會冇人做,學資運輸可以慢慢排
體育館,賣飛之類都一樣
連登好多公務員同按薪級表出糧既從業員架
你郁佢地飯碗仲唔追住你咬
咁咪升嗰吓加多啲
你講d野理想化到呢全世界有幾多公務員做到?
講效率香港已經算好
醫畜講兩句又嬲嬲豬
建議公營所有既人應該做義工
因為服務到人已係最大榮耀,錢唔錢根本唔重要
私人市場會趕走啲無用既人,人工真你反映到你個價值。
原來連登都仲有清醒既人
醫管局醫護係咪跟番私家pay??
女人減100%人工咪得
咪照跟返市價囉
點計一定要跳point

個市好有雙糧有bonus 咪又可以照跳出去
低能論述
重要改善個投訴文化先
有日去郵局寄野
有條隊係長者優先 個staff 見無長者就叫個後生埋佢到
之後咁岩就有個廢佬走入嚟 就屌個staff 點解要幫個後生 要佢老人家等 話要投訴
我諗個staff果時唔做個後生仔 9成又會比人投訴唔做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞