如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
嘩點解你可以講埋啲咁戇鳩嘅野
仲要紅色大字講出嚟巴閉啲?
我建議政府炒晒全部公務員
咁無僱員咪唔洗加人工囉
你係咪有咁多headcount請人先
你肯佢做一世添
魚蛋論,啲人話公務員咁辛苦點解唔跳出去私人市場,其實掉番轉咪一樣,私人市場咁辛苦做乜唔入政府呀,輸打贏要
試舉例吓邊個國家既公務員跟你個做法?
ching你係咪弱智
總之佢地拎唔到想要嘅野就投訴你架啦
就不滿架啦,話你hea9佢架啦
有得加,不過唔係跳point姐,而係按表現做appraisal決定加幾多,而且做得好仲可以出花紅
覆巢之下豈有完卵

咁係你自己攬住個明知係爛緊嘅巢喺道喊苦喊忽姐
樓豬垃圾,連公墓園都考唔到, 日日上連登吠
下 依家好積極抄牌架啦喎
仲想再積極啲?
而家升職已經係啦 同上司fd既report比高分d
唔fd既唔加分比你 年年平手 你又無得say no/轉工
只能硬食
即係改為公務員新入職直接fg 50k公價?
「我個人覺得呢封表揚信可能比起加人工更加重要」

你真係有撚病
大家都按表現睇kpi決定加唔加人工、有冇bonus囉
而家人哋講嘅問題就係私人市場可以炒人,人工亦都係可以調節
政府基本上係唔炒人,人工就穩定慢慢加
哩個先係大多數公務員擺爛放hea嚟做嘅原因
公務員post建議一律覆一句
下年再考
未打過工先講得出風涼說話
支持你上東張西望發表偉論,而不是在網上出post
李家超需要你呢啲高通專才,未發掘到你呢個發光的金子真係無眼光
除非公務員都一樣可以自由辭職轉返私人市場
否則遇到唔啱牙嘅上司,真係好地獄
但實際上又唔得,公務員又要宣誓又盛
一陣知道啲政府秘密野又怕你講出去
再加埋啲利益衝突情況,肯定冇得咁自由彈出彈入
差少少
唔夠人/政府冇錢?請大陸專才囉,人工跟大陸
講到你有得話事咁,準時交稅啦
65歲先拎到萬一冇咁長命點算
成日話公務員hea做

但係有人幾多人真係睇過公務員既工作環境

就公屋黎講
你不如望下housing有幾多site clerk
一年要處理幾多吉房/維修

再望下你樓下d公園運動場
Asd有8千幾個依類物業
成個機構又有幾多公務員?
你條廢鳩一定工都未翻過痴老豆老母住日日喺房做鍵盤戰士
咁on9嘅人我真係翻工咁耐托賴未見過
唔該你用下你個鳩腦諗下
如果你做學資署 社署 房署點樣唔俾人投訴
要點去處理投訴先公平?點防止人亂咁投訴?
政府邊個部門做嘅野會合你意?
冇point跳仲邊有人入政府做
仲諗冇point會唔會落力d做
你應該唔係香港人黎
咁撚on9都講得出
只會令天龍人升官速度加快
奶鞋底文化更倡狂
唔好講政府
樓主你返一份永世唔加人工既工
你仲會唔會努力工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞