如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
Ok
咁每個公務員都係八月跳point同埋薪酬調整,就係你所講嘅加人工
即係每年加一次人工,同私人工一樣
收皮未?
最好一齊仆街,自己衰,全世界一齊衰
應該啦
依家返工務員Hea做都有得跳point
應該變到淨係表現頭一半好嘅人可以跳point
反正公務員又穩定,又唔怕俾人炒
大把人爭住申請
入閪位即時劈炮走啦
反正唔計年資 一入就永遠起薪點 點解要係閪位頂
重刷首抽好撚過
其實跳point唔係必然
係可以唔俾佢跳
不過要好solid,好嚴重嘅錯先可以,仲要寫晒文又乜又七
如果唔係好大仇口+犯眾憎,其實好難實行

但係調返轉講,如果太易可以唔俾跳point,咁你駁一句咀佢就唔准你跳point都可以個喎,咁咪可以隻手遮天?

私人公司當然可以咁,你想點都得添,100間公司可以有100個管理手法,啱咪做唔啱咪走。但係阿公咁樣就好撚大鑊

如果你地都係堅持「打工就係咁,都應該一樣」
咁就算啦唔駛傾落去
乖,返去讀多啲書,唔好係度ff
咁撚慘做咩唔辭職?
原來呢到咁多公墓員唔講以為對香港好撚有貢獻,講到咁撚慘
我記得以前連登好似唔係咁
你太睇得起香港人

10個入面最少有2-3個真係當1823係連登咁玩
你當佢堅嘅咁去罰自己人?
你傻9左呀?
排公立啦
比自已錢睇私家啦
咁咪改制度
主要係佢講嘅嘢無邏輯
唔合乎現實
樓主個腦同你差唔多
唔關多唔多公墓員事
主要係蠢
知你唔係妒忌,係你戇鳩啫
請問有咩要收皮?
講緊有兩個項目加落人工,你就屈人話一年加兩次人工,睇清楚諗清楚自己講緊咩啦公務員
好惡,笑死
點解可以自大到咁
話自己有邏輯,但就人身攻擊
我幾時有贊成過樓主觀點呀邏輯撚
最撚好笑係啲私人市場連登仔以為自己高人一等好醒目好掂
但唔知政府工有好多位都好難考俾佢哋去考都考唔到
定連登仔覺得政府全部都係ACO
咁樣不如政府定人工
所有政府工同私人工必須要跟隨
咁同你講私人工都考慮左年資同通漲架啦
咁大家都一樣
嘈咩?
而做公務員最緊要嘅其實係服務市民

咪戇鳩
公務員都係工嚟咋
應該無公務員會介意入職就係頂薪,好似ca直接2萬6,aco3萬4咁
咁最後咪一班廢西讀囉傻撚 趕走一班叻人呢家係香港城市政策?

外國黎既收30% 稅 你唔黎係你自己個人選擇
買樓收多倍印花稅 你唔買係你個人選擇 最後咪冇人買囉
醫生都一樣 叻人都要咁辛苦先pass 你搵3322 連數學都唔柒識 講極都唔明既人做醫生 祝你好運
井底之蛙,吹到私人一定出double pay bonus
取消「跳Point」制度對公務員士氣和服務市民的積極性可能產生以下影響:

**潛在的負面影響**

* 降低公務員的薪酬增長預期,影響工作積極性和士氣。
* 加劇公務員與私營機構僱員的薪酬差距,吸引人才流失,影響服務質素。
* 打擊公務員的長期工作規劃,導致工作流失率上升。

**潛在的正面影響**

* 促進公務員更加注重工作表現,以爭取升職加薪。
* 提升公務員對績效考核的重視程度,提高工作效率。
* 減少公務員對「鐵飯碗」的依賴,增強工作責任感。

**其他因素**

* 政府提供的其他福利和工作待遇
* 社會對公務員的尊重和認可
* 公務員自身的職業道德和價值觀

總體而言,取消「跳Point」制度對公務員士氣和服務市民的積極性影響是複雜的,需要綜合考量多種因素。

以下是一些對此事的不同觀點:

* **支持取消「跳Point」制度的人士認為**,這可以提高公務員的工作效率,促進公務員隊伍更加專業化。他們認為,公務員的薪酬應該與工作表現掛鉤,而不是僅僅依靠工齡來晉升。
* **反對取消「跳Point」制度的人士認為**,這會打擊公務員的士氣,影響服務質素。他們認為,公務員的工作性質特殊,需要承擔一定的風險和責任,因此應該享有相對穩定的薪酬待遇。

香港政府目前尚未明確表示是否會取消「跳Point」制度。2022年5月,香港特區財政司司長陳茂波在立法會答詢時表示,會繼續檢討公務員薪酬制度,但未有透露具體方案。
廢西讀你似弱智多啲喎
私人一般加幾舊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞