如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 729 Dislike
會咁諗睇黎巴打搵好少下
究竟係幾loser先可以up得出d咁大怨氣嘅說話

樓主仲話要驚左市民所以唔敢hea佢地
俾佢對下呢d痴線佬先啦
佢依家應該嬲到pk
以為真係有班白卡cctoy支持
但個班都唔理
林鄭李家超鄧炳強全撚部都係公墓員出身

講事實就loser?
冷靜少少,唔洗句句結尾就一係叫人收皮一係話人嘈乜
又係你質疑人地講嘢,私人工又點又盛,咁人地答返你就又淨係拉另一樣野講/曲解人。如果你入完人又唔想人答你question返你,建議寫日記而唔係上連登留言。

再講一次啦,無人話過考慮通漲同年資有問題,都係唔明/唔知其實人地講緊乜就算啦
如果你返緊工,建議你專心啲,唔係又比樓主入你工作散慢效率低,如果你今日放假,就建議你訓多陣,休息下頭腦清醒啲,辛苦晒
佢又講得無錯,通常叻既都係屋企有錢自細栽培,見到咁咪DSE後即送去外國讀書,唔洗被綁死係香港

剩返既,一班就係窮人勵志故事,靠自己考到神科,另一班就係開始低分d都入到神科

DSE第一屆入大學同上年入大學既分,已經低左啦
所以話要效率定程序正義都未講到
最可笑嘅唔係大家無魚蛋 一齊跟規矩
而係佢要有效率 你要跟規矩
而且你條賤種又跪低宣誓效忠中共
講事實話你賣港又loser?
咁你想人agree 乜?
私人市場做唔掂比人炒,比比皆是 。
但唔計作奸犯科,政府工比人炒又有幾個?
當然你可以話係我口up,都無炒人率嘅統計數字,happy 就好
你一日唔加位,一日都冇可能跌落神枱香港醫生全世界最overprice,要求係公立做番十幾廿年有乜問題

最多咪加個要求提早走要全額比番個大學醫科學費
台灣已經行左幾十年公費醫科,讀完要綁十幾年,好似你咁講咪應該全部都廢西?

不過唔好意思wor 台灣公共醫療世界頭3,你個班dse精英把持嘅香港頭20都冇
服兵役咁輪流做義工
跟表現,top 50% 先可跳, 50% 跳半point or 無得跳
其實唔係唔得,不過要由入學個下開始講到明要綁十年。

另外你攞台灣做例子,咁台灣有無綁完,再取消跳pt先?

你而家係推共產奴隸制wo,以後唔加人工再綁十年,仲要比十幾萬讀五年。

Ching你要生多幾個先有人做
懲罰市民就真
Ching好crazy下
懲罰啲19留港撚啫
成班白卡係度魚蛋論,其實取消關口,一齊共享大灣區建設,做南深圳。全世界三千-六千人仔一個月,咁就對市民最好啦。
應該學內地個制度,想升職既考公試,交kpi,唔想升既就一世係死個grade到,人工都唔會大幅提高
你呢啲仆街淨係識諗點攞人魚蛋
淨係識睇人地做得衰點屌人
做得好既你又唔講下?
做200%淨係得嘉許信
有撚用咩
咁樣既獎勵 你唔俾高底薪搵人做呀?
你老味私人市場都仲有個花紅揸住個春袋呀
樓主呢啲撚樣就係香港人
咁多人咁諗野就注家冚家產啦
但係醫護唔係公墓猿
你唔知先咁講姐
事實上香港醫生移民嘅機會成本係各行各業最高
考DSE入嘅醫科生係嘅
走後門嗰班富家子弟就
師兄,
做野唔多夠力喎

你覺得而家直接對巿民嗰啲hea啲,
定其他嗰啲hea啲
有啲職位冇人見到佢地做野
喺寫字樓魂遊太虛
你見唔到㗎
要郁就郁後要嗰班先啦,頂你!

炒人嗰啲,正常政府都唔會

不過人工,福利,穩定性,工作量
呢幾樣野,應該得香港係咁好條件
巿面唔夠人,政府夠膽死加人工請人返去唔知做乜9,推高巿場請人成本

成班日撚日返工唔知做乜9,
自己唔想郁,教埋啲細嘅唔好多事

要整頓而家公務員個工作氣氛
唔係靠香港政府
係靠大陸政府呀
睇下幾時有人忍唔住,去信講返香港公務員薪酬及工作態度嘅問題
到時中央干預,未必會積極左,但人工至少唔會加得咁爽

而家睇香港個經濟環境麻麻地,大家一齊推佢老母連任特首,10年內,香港應該可以破產,到時大家攬炒都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞