如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
正苦轉左合約制,好似2年renew一次
正常情況唔會炒你
但原則上可以唔續約
咁咪市場化競爭
再唔係就強制畢業生做咗一定年數先可以轉去私人
大把方法反正佢哋個學位都係政府畀錢嘅
本身無人工加?
又跳point又通漲
另外額外公積金應該要取消
點解要市民大眾補貼佢地
唔係妒忌 我所講嘅最重點唔係喺錢嗰方面 而係改善公務員敷衍市民嘅問題

如果轉用我所講嘅跟私人市場嘅方法 公務員可能會諗 呢單case我試下盡心盡力服務市民先 可能高層會加我人工

就算最壞嘅結果係高層冇因為個員工單case服務市民做得好而發放獎金 都唔緊要 因為佢真係幫到一個市民 個市民可能會寫返封表揚信俾佢 呢啲係一啲無型嘅價值 係市民完全肯定嗰個公務員付出嘅野嚟 我個人覺得呢封表揚信可能比起加人工更加重要

而做公務員最緊要嘅其實係服務市民 可能要有呢啲野先會令佢哋記得返呢樣先係佢哋最需要做嘅野 而唔係做又36唔做又36
你唔撚計每個月多左個份老強?
咁撚多白卡刁民日日投訴
咁永遠都唔洗加人工啦
如果係咁既話 對外服務市民既搵鬼做啦,同埋同事間可以互相以市民身份投訴唔岩傾既同事,等佢無bonus
冇咗跳point 咁份工個人工應該定係咩位? 中間? 定第一個point ? 定一黎就頂薪?
屌你咁講執法嗰班一定死鳩緊
得罪人多
一定大把投訴信
反而唔使對人嗰班就冇呢個問題
甚至消防有光環一定加得好快
呢個就係重點

公務員會怕俾市民投訴 而唔敢Hea市民
返工為表揚信唔為人工,你hi 大左?

咁不如公務員轉做義工算啦實有獎狀

盡心盡力服務市民又點去量度?

無論公營定私營有d野係做唔到就做唔到架啦

做前線做投訴個班下下食哂屎真係揾鬼做
我意思係最壞情況下 如果真係冇得加人工 都仲有表揚信做安慰獎
真係笑撚死
跟你個玩法 我做前線/批野比公眾果個
你寫錯一個字母我都實reject硬你
反正做得呢d閪位就一撚定食投訴 一食就無得加人工
我跟足規矩做就實唔會出事
你咪慢慢同我玩
到時仲有人做公務員俾你投訴先算啦
原來公務員就係咁既質素
做又36,唔做又36,公務員要帶頭改革啦
其實政府嘅跳Point制度算唔算鼓勵公務員不思進取?
https://lih.kg/bCgChuV
#16 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

屌你老母死傻閪
你開post連comment都重用咁撚環保?
條傻閪樓豬9個月開過一模一樣嘅post
啲comment都係一鳩樣
比人屌到潛水而家再嚟
荃灣海濱廣場搞成咁都幾可惜
https://lih.kg/kPLifT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

嘩屌你老味,樓豬都唔知係咪白卡嚟
日撚日年撚年都係到重覆開同一樣topic嘅post
你個腦都好撚環保喎
max晒果班又贏
咁其實唔一定政府工 你份工都可以 記得同老細講我唔洗加人工 要獎狀就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞