如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
政府同私人一樣,點解唔做私人?政府工要簽國安法,仲要你總動員
政府工turnover rate咁高,跟project,跟case果d好麻煩
啱呀,所以應該要經常review你住公屋個資格,咁先叫有做嘢
日資公司鐵飯碗,都唔會有低效率問題,未必關唔炒人事
都落實咗加人工咁耐
連登班社會精英竟然仲未嬲完
講撚到你一死就畀政府沒收曬咁
用返上面pt 17計 又當埋政府只供15%畀你
剩係老強一個月都畀多3609蚊畀公務員 私人工多數都無呢D福利呀
仲講到自己好慘咩福利都無咁
太天真,做又36,唔做又係36。無形價值貴唔貴得過現兜兜唔做野既36。
不嬲高級啲既公務員都係仆街黎,全部圍威餵,做到野但唔識擦嗰啲先最慘
出bonus好
公屋禁多改建
入到屋即刻報串迫你俾錢還原扣分
此po有大量垃報公務員
公務員盡唔盡心服務同人工高低真係冇咩關系囉

你個職場環境係點,工作態度就會跟住啦

夠話setup左KPI之後會更高效啦
結果效係高左,不過處理更9,因為kpi嘛

要班落地做野嘅公務員盡心盡力做到野,炒9晒班幾十年老屎忽先
咁咪取捨囉
政府平穩但待遇一般
私人待遇好但風險高

好過而家個個都想做政府
你唔覺啲連登地底泥無錢無權無社會地位
就最撚鐘意開口埋口講respect 唔respect
佢地唯一可以講就係將自己respect睇到係全社會價值觀
一定要得到佢地認同咁
現實根本無人理呢啲乞衣
無實力又日日眼紅啲搵錢多過自己、社會地位高過自己既人
又永遠唔會提升自己
然後日日妄想可以去搞鳩人地
拉人地落來陪葬
好多連登仔係政府工
你私人工咪又係鳩hea得過且過
你當係私人公司一年轉幾次title 咩
又junior xx senior xx 分幾十層
咁唔需要一定公務員啦,叫你老細每個月寫封信比你當出糧囉
番過工未
Kpi隻字就快用到爛 個個都講就易9up個kpi出黎
實際上政府分咁多範做咁多唔同公共服務既點可能咁易做到 私人就話蝕錢就炒人姐
大量公共服務注定蝕錢又被動 整kpi只係得啖笑
好似依加政府大把kpi 拎黎造數打飛機姐 有撚用咩
取消跳pt 只會令一入職就max pt,絕對唔會計starting
大部份post 既starting 係請唔到相應能力既人

有料既人唔做,結果只會請d 更加廢既人

反而唔俾跳pt 個程序簡單d 會仲好
反正你係咪都投訴屌一餐,佢咪再hea d
到時冇人做到佢屌返你
一車車咁入黎
直接出max?
lam囝👶都做到aco啦
公務員不嬲垃圾開
有冇都廢 然後就會賴士氣低落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞