如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
樓豬唔知邊到聽3姑6婆講完,就先假設所有公務員都係敷衍市民,再上兒登發表偉論,一睇就知係弱智傻閪黎討論都廢鳩事
炒垃圾我實支持㗎
但本身英國佬流傳落嚟就係唔想人治
所以先至咁Q多手續
令到要炒一個人唔係一個人話晒事
幾十個人講話要炒佢先炒到
所以就繁複

最後又係返番獨裁同埋民主邊一個好啲
呢個comment就睇得出樓豬仲未出嚟做嘢
未見識過呢個世界嘅險惡
aco缺人手仲要精英化佢減人手?
Aco係頂薪30000 唔係起薪30000
連香港少數正常少少既工都想搞衰埋,到底係咩心態?
唔怪得咁多高官出來都咁樣樣
原來咁有料
等於好既球員未必係好既教練
讀書叻唔代表做野一樣叻
FG in AO出色咪入到囉
執法果班都唔知幾想睇kpi做加薪指標
保證全香港都好似沙田第一城泊車咁
個個市民都奉公守法,一舊垃圾都唔敢掉落地
中肯d 講,香港公務員唔算好hea 市民啦 ..

係問下d 移英撚,移加撚,移澳撚 d 公務員點做野?
但私人工巴打唔agree 嘛
只可以加佢哋人工就得
諗起到爽 到時連登仔日日喊苦喊忽俾人告
依家國安咪行緊依套
會唔會係求職者會驚收到無理投訴無得升而唔做政府工啊
佢地唔明。就係所有野都白紙黑字,規矩清晰
先唔會有差別待遇,唔公平出現,但凡你要照規矩做野,咁要做足程序就一定唔會快得去邊
你私人公司,只要你上司覺得無問題,你直接交個答案俾佢。成個過程飛走曬都得添,但政府唔係咁呢,所有野都要開齊file,填齊form,齊資料先繼續得
然後班撚樣就覺得你慢
無左公積金好多年啦清
最慘就係成日聽到呢d舊制先有嘅野佢地仲係啷啷上口
但係仲要睇住佢地9up當秘笈
但過左試用期公務員依然有15%MPF 仲要計年資加上去喎
退左休一樣係球球聲
講得公務員hea做嗰班都唔係公務員
又點會理你咁多
鐘意幫老細含既先適合私人工
平時班公墓員就話跳point唔係加人工
依個po講取消跳point就成班公墓員出嚟話無人工加邊個做,突然又變返係加人工
就咁憑雙重標準任搬龍門就抵取消啦
攬炒
益大陸人都好過賣港既賤種香港公墓員
本身就係你班賣港公墓員搞到香港咁慘
俾大陸人做懲罰你班賣港公墓員
全香港變第一城
師兄 唔洗同啲冇讀書嘅人解釋 佢哋根本唔撚明
雖然政府係on9
但真係好在有門檻 冇比你呢d弱智入到政府度做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞