如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
好撚簡單,加個機制可以炒到人,已經會落力好多
更何況你搵到幾多人搵3萬幾可以收十幾萬呀大佬
你咪撚癲啦
原來3萬4人工嘅位,每年bonus最少都十幾萬
睇嚟入咗高手場,我都係出返去先
學台灣公費醫科生,醫生牌未做完會比人扣起。

想去外國都冇用,冇左個牌唔可以直接做醫生,醫院都唔會幫你做證明。

係得香港做醫生先係人上人,真係有咁多人甘心去外國做普通人?
其實唔好咁天真啦,請唔請到人都好,都會搵大陸同胞嚟做公務員

這是必然發生的。你知我知單眼佬都知

理由咩時勢都可以有,請到人果陣咪交流吓,市民反應良好/加深兩地認識/情誼/國情交流互動/互相學習/更緊密關係。
請唔到人咪依家咁囉
其他唔知,但你呢個攞嚟做藉口就弱咗啲
on撚9
返工為左認同感?
原來又混淆薪酬調整同真係加人工
係啦係啦…應該計只跳point唔調整
ACO起薪要跟返$1525
希望請到用愛發電既人
Show me the data
不嬲都有
只係好繁複
全球公務員都係沒有最hea只有更hea
其實大家覺得效率重要定程序正義重要?
梗係公義,政府唔係私人機構
所以咪撚屌公務員做野慢,跟機制有佢既意義
果然當官嘅文字藝術特別叻

你可以嫌話加唔多,但年度薪酬調整加既原來唔係人工真係

咁私人工其實都無加人工,只係老闆見啲人做得辛苦比多少少車馬費茶點費啫
而家呢個境況一定支持外勞啦
你估香港仲係以前
而家叫中國香港
除咗要跑數嘅工 基本上都冇可能做到
打開ig 係得啲保險佬frd 會成日話 今日又陪個客睇醫生 又幫到個客拎賠償
係得留低嘅人先屌香港公務員/公營機構做嘢慢
啲人去到英美加多數都想係嗰邊會有返香港公務員做嘢嘅速度
薪酬調整不黝經濟都係跟通漲,點會算加人工?
跳point 就算加人工
事實上香港人就係仆街 自己嘅就要效率 人地嘅就要跟足規矩
所以先咁多投訴
可以唔一刀切
有得跟就跟
無得跟就再用唔同指標評估
唔通行政長官同aco個評定機制都一樣 咁傻閪咩
大部份香港人都只會喺兩種情況下搵共務員做野
第一係交部普通申請,例如拎證既野
呢啲位大家冇咩牙齒印,做完就會走
第二係有野要投訴,本身都嬲撚到仆街
然後一黎就已經屌鳩你
你點樣令呢啲人停低寫信表揚你,唔投訴都已經偷笑
要用客既表揚黎加人工,咁只會你下次入application要入埋表揚信,唔係你份表就用黎墊枱
係咪好似某國要包利是先做野

用愛發電就真係屌你都曬氣
冇左"跳Point",即是話有一個人做左這個職位八年。
拎到的人工竟然同一個新入職0經驗的人完全一樣。
咁的公司你估有冇人會入去做先?
唔出奇 香港有十幾萬人幫緊港共做野
無年一定炒bottom 10% 可能會
樓豬真係傻閪

【政府IT工】T-Con資深員工月薪近10萬﹗ 行內人親述入職四大竅門

香港IT界,有一種工作叫「T-contract」(T-合約)。它表面上不屬於政府工,但卻在各大政府部門裡面工作,被大家俗稱為T-con!性質類同於非公務員合約,但又只適用於聘請資訊科技人員。

樓豬仲唔仆去做?

真 我建議全港一齊唔好加人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞