如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
學資只要reject一份就有傭收,肯定你班窮撚一蚊都唔會係政府度攞到,同理公屋,牌照果d一樣,一定查到你仆街
你都幾搞笑,中/小學都有政府資助,除左讀私立之外,洗唔洗個個畢業都要免費做義工幾年先可以出市場搵錢
所有公務員都敷衍市民?
邊度得嚟嘅結論?
程序繁複反而係僱員問題?
到簡化程序時監管會唔會有漏洞?
私企同公共行政其實係兩回事 唔洗做公務員大學讀過下公共行政就會知
有冇諗過好多人連ACO都考唔到….
班狗官就係唔值得擁有呢啲嘢
攬炒
其實你係咪高級黑
無人話過私人工加人工無考慮年資同通漲,係你由頭到尾就喺度千算萬計點樣公務員每月出多咗嘅唔叫人工,答完你一係就亂砌人地講嘅野,再唔係就彈出彈入跳住嚟講,然後結尾就無厘頭加句串鳩人

講真,叻嘅公務員/公職人員真係見唔少,絕對唔覺得佢地比出面嘅人差,甚至覺得佢地仲清晰有條理過唔少人。 但你啲對答就真係失禮緊你啲同事
慘你老母
啱 低層應該一做就頂薪 , 例如只要求中四學歷的文書助理 入職25k
啱 低層應該一做就頂薪 , 例如只要求中四學歷的文書助理 入職25k
份公積金先係最多
Aco師退休都袋到幾百粒
有邏輯就自大?
有邏輯嘅人唔可以人身攻擊?
話你蠢
無話你贊成佢嘅觀點
明知唔加人工邊個做?
仲要無雙糧 無bonus

當你pt15 $34060 跳一個pt先=$1700
你私人工呢個價出雙糧 一個月已經=$2838

個市好有雙糧有bonus 果陣又唔出聲 笑人公務員無
個市差無雙糧 就妒忌公務員穩定有point跳

輸打贏要

師兄弱智?
拎同人工比較做乜9?
同樣職位資歷大部分私人工34k對應公務員55k左右
做咩要咁積極?
你拎啲低級位嚟講
想知搵到3萬幾人工 咩位只加幾舊水
如果用全民投票去評定各級公務員薪酬調整就有可能
不過呢度係中国香港
樓主呢d弱智仔講到政苦工咁撚好做不如考入政府啦,咁咪唔洗妒忌公墓員年年跳point果雞碎既人工囉,定弱智到考唔到
咁點解搵34k人工嘅叻仔唔去做55k人工

結論咪即係供大於求囉 跟住班打私人嘅咪屌柒公務員人工高又廢囉
點解有d人要移民去加拿大,點解有d 要加拿大移民番香港?
e個世界邊有咁簡單答到你點解,每個人都有自己既理由,每樣因素對每個人既重要性都唔同,唔通全部人淨係睇錢咩

結論就係2個字,唔想,理由可以有一萬種
連登勁多公墓員
唯一吸引力都冇撚埋
公務員服務質好冇 係整體結構同政策嘅問題 唔係跳唔跳point嘅問題
Workload越嚟越大 資源/位又唔比加 d錢就比曬紀律部隊
入面電腦系統鬼咁落後 人手要做嘅嘢好多好無意義又重複又多嘅工序
仲要社會冇咁有競爭力嘅人 包括白卡殘障老人 政府都會請 你又叫唔郁佢做嘢 又唔可以炒佢哋
政府工前線受曬市民對政府嘅怨氣 你diu唔到班高官始作俑者 就diu前線工作者 前線人工又低過譚仔
而家公務員咩福利都冇 point都唔跳即刻冇人做啦
咁即係月薪年年+1700係考慮通漲同年資
私人工加人工又係考慮通漲同年資
咁有咩好嘈?
咁咪即係義工
但你冇拎同等職位 兩者起薪唔一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞