如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
淨係廢極都唔洗炒呢一點
應該要減人工啦
支持,一入職就頂point
如果抄牌有佣收
我諗冇人敢再泊係街
好多人唔明,政府部門制度培養服從性,多過露活變通,
所以成日都會有前線做事好死板感覺,事實係好多時佢地根本無權去落決定
醫療爆係因為啲錢去哂某啲強力部門啫

政府請唔到人係低層公務員
pro grade 條隊仍然長過屯門公路

你睇d留言幾多講到公墓員好慘咁
你無諗過公務員嘅基本工作係執行政府嘅政策
而政策係白紙黑字寫低晒,公平嘅
得就得唔得就唔得
如果因為要攞讚賞而去處理case
咁麻煩個啲個案一定無人跟
你唔肯寫讚賞信都唔好旨意有人同你跟進
咁天真嘅野你都寫得出
係連登講公務員 死撚緊啦
啲連登仔個個大學畢業 專業人事 起薪就算冇50K 做幾年野都有
但就最鐘意上連登批鬥啲返左10年先有30K既ACO
政府行佣金制可以令到公務員積極啲服務有錢市民
白卡咁撚樣雜工都唔要佢喇
依家個機制算係最好
另一個方案係減人手,但提高人工,例如一個aco起薪都30000既時候,加入幾round interview ,入去既都係精英,同時間appraisal真係差果d就請佢離職,當精英化左之後,佢地都會有競爭力,就可以轉工,然後就再用10年一個獎勵金,或是福利咁樣去留人
依家公務員又要咩總動員又要簽國安法又冇雙糧,番工真係為興趣咩,不如所有公務員都最低工資喇
師兄你講到私人公司係得一個半個加人工咁
唔好講到私人公司好勤力咁
唔好因人廢言
Cctoy係咁撚低尻能
唔使如果
而家ACO空缺好多都係坐counter 嘅伏位
空缺多係啲人抽到鑊位就唔做
最好係貼錢打工
例如做醫生就幫人出藥錢
做郵局就幫市民出埋郵費
Aco減一半 starting 一半 8300蚊人工
姐係點
朝朝過關番工?
乜撚野唔加人工
跳point 還跳point
加薪還加薪
兩樣野
咪學私人咁有一筆錢跟表現分囉
大6果d前線有
你有無準備紅包禮物
佢講到出面得一間私人公司咁
唔會,搭單一問樓豬啃老廢青?起底成日開廢po嘅?純粹好奇冇惡意
之後獲頒獎狀表揚

咁不如全部大學生畢業後規定要入政府打兩年工, 無人工既
咪係,點解淨係限醫學院
起碼人哋都係靠自己實力先考到入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞