如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
勤力佢就唔洗返工上連登9 up la
成日話政府hea 鳩市民
我又想知邊間私人機構好好態度服務市民呢
銀行?電訊商? 屌 咪一鳩效率慢到要人屌
CSPF做三年已經供15%
做EO升一級 政府每個月幫你供$8000 cls
咁多公務員post 個市真係好差

好市果陣公務員加成6%都無人理
幾時講過唔加人工
我嘅意義係
一係市場化
一係就強制部分學位去公立做一定年份
咁首先無人入政府
Ching 你係咪入錯post,樓主topic係取消跳pt wo
冇跳point真係少好多人會去做
大把(你依啲水平嘅)人做
我啲水平既人要減大部分人工就難啲既
緊係留番比你做
有後門家底都係實力嚟嘅
退休金黎
咪又係MPF幾十年先拎得返
收花紅翻左十倍唔止
紅字就有道理?
係喇 咁你bonus 唔講 轉工加20% 唔講
家陣政府都冇公積金 私人有乜好屌
如果你係私人叻 做咗department head . 揀人炒嗰可能係你呢
世界頭3係因為佢地醫保做得好 唔代表醫得好過香港
你以為講句唔係眼紅就真係唔係眼紅咩
係公務員做成世都肯
首先人地講緊出面點樣汰弱留強,反之公務員淡淡定,無淘汰制度點保持質素,你就話出面有bonus ,已經答非所問
其實bonus 唔係guarantee,就算有,多數人咪一兩個月,你估個個都top sales/ ibanker咩

其實轉工加人工你又唔好講到老馮咁,時間夠就會有間公司叫你過去咁,係要你自己考自己報。學你咁講,你都可以考啲Officer /professional grade 嘅位㗎,一加唔止加20%添

無公積金?可能又玩字轉字啦,咁”政府作出的供款(包括強制性和自願性供款)將按服務年資以累進供款率計算,由基本薪金的 5% 遞增至25%” 依舊係乜野?

最後果點,你要人地叻嘅肯搏嘅,嚟同你可以普普通通不過不失已經夠嘅嚟比,又係咪公平/合理呢
每一份工作都有有辣有唔辣
take唔take,咪就係衡量完好處同壞處之後去決定
公務員都有好多唔好嘅野
冇bonus,冇double pay,冇醫療(公立免費算得上有咩?),難轉返出去...等等

咁要引人入去,咪就係相對要做返d野
咁你講嗰d好正嘅野
咩15% mpf
跳point
難炒
就係公務員職位用黎引人落搭嘅package黎
至於take唔take個offer,又或者做左十年八載之後走唔走,其實都係有得選擇嘅,冇人揸住支鎗逼你做落去

但係如果宜家經濟一差,資方就可以話「呢d筍野,宜家經濟差就唔駛俾佢地架喇,佢地都唔敢走」
如果咁撚仆街你地都覺得係啱嘅

咁以後唔駛講咩再請人啦
同你傾生意都唔駛啦
鍾意改就改轉就轉
如果你覺得咁樣係啱嘅咁咪ok囉
都唔明有乜好嘈
冇邏輯冇道理嘅野都可以一味咬住黎講
所以其實pro grade d competition 仲係好大

入得去既有咁上下,做耐左變成點就另一回事啦
自由度高 多機會咪係私人嘅好處 點解見到私人嘅好處又冇人講一味嘛住唔炒人
私人都有大把人做到退休
拎有好多叻人入咗政府 你見工程師嗰d 係私人覺得人哋蠢啫
咁人哋唔想搏 佢嘅後果咪係冇咁易轉工 好合理啫
快撚d死啦樓主,日撚日係到開廢post 9up,到底現實係有幾垃圾
所以pro grade 要減人工
坐counter 嗰啲CA ACO 要俾 allowance
否則堆鑊位一定人如輪轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞