如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
成日都聽到有人話「一個人做到嘅嘢要搵三個公務員做」、公務員面對市民時好Hea

咁如果想解決呢啲問題嘅話 取消跳Point會唔會係一個可行嘅方法?

因為佢地真係全部明碼實價 身處喺point幾就拎幾錢 好容易會覺得我咁搏做咩姐 做幾多都係呢個人工
我覺得要睇下係政府工入面嘅咩工種 如果係直接服務市民嘅 就唔應該跳point 跟返私人市場 避免佢地hea市民 

如果你話咁咪冇左政府工嘅穩定 但我覺得又未必 因為最起碼都仲有政府好難先炒到你 呢個係繼續存在
如果樓主老母唔撚生個弱智仔 有無機會減少廢post

用下個閪腦諗 都知無機會啦
會唔會就唔知 不過取消係好嘅
咁醫院應該要出私家人工先留到人
明知唔加人工邊個做?
仲要無雙糧 無bonus

當你pt15 $34060 跳一個pt先=$1700
你私人工呢個價出雙糧 一個月已經=$2838

個市好有雙糧有bonus 果陣又唔出聲 笑人公務員無
個市差無雙糧 就妒忌公務員穩定有point跳

輸打贏要
幾時係市民決定班9官嘅去留
樓主正正經經溫書考公務員啦
係度曬時間出埋d傻閪post
屌你老母臭閪正一社會寄生蟲
咁點解要入正苦做?

其實已經有好多公共服務默默咁頻臨爆煲邊緣
如醫療

正苦已經無bonus
每年跳point但係starting低
薪酬調整但係加幅輸晒市場

普遍人只係會放大每年穩定加薪依樣野
但從來無人講,加來加去人工都係輸一截

正苦已經請唔到人,準備放風比大陸人做公務員

到時香港只會更慘
講到咁慘做咩唔去私人市場做
人各有志,總會有啲人追求平穩
有自知之明知道自己唔係叻嘅都算係優點
升職咪有人工加 點會冇得加
佢就係想融合 慘乜鳩
有啲人天生個樣就係鈍,又無乜口才
去私人公司做,唔好彩開刀嘅話肯定第一批走
但依啲人未必無料,好可能只係唔識表達自己

出嚟返工一身打扮行頭好重要
正苦對依啲無乜要求
適合某一啲人做
兩年之後跳到pt 17果陣又點計?
疊加落去嫁喎

公務員出按表現出紅花算啦
樓主好似啲傻仔咁為咗尋求自己想睇嘅回應係咁開垃圾post
正苦薪酬係一個指標
如果正苦帶頭減,企業只會跟比例調整
宏觀啲講大家同一條船
覆巢之下豈有完卵,無人能夠獨善其身
D理據好撚差wo 拎白卡既?
咩點計,一年加一次人工你覺得好多/密?
果個加幅分分鐘連通漲都跑唔贏
取消埋跳point
到時剩係可以請到kam撚服侍你
依家好積極咩,咪又係hea做
你無point跳有無積極工作
我反而覺得唔會俾人炒先係問題所在
政府請人成日有空缺都唔敢請second rate
其中一個原因咪就係請左之後好難炒
結果有空缺都空晒係到,又唔敢請人試下係咪得
大把私人公司返工一樣都係hea到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞