如果政府取消「跳Point」呢樣野 有冇機會可以令到公務員積極啲服務市民?

443 回覆
158 Like 730 Dislike
有幾多人返工真係好熱愛工作
咪又係上嚟鳩up又收工
拿 你自己對號入座ching 咁柒得唔得架 ?我都話公務員垃圾你仲走黎搶柒
係喇係喇,做私人工買野排另一條隊,定價免通漲,人人真係加人工。

反之做政府工嘅就要硬食通漲,然後每個月户口收多咗嘅係某種物質啦,總之唔係人工
話明跟通漲調整,只不過係抵消番通漲,點算加人工?
睇咗好多post,講咩「年年跳Point咪好著數」

大佬,跳Point本身都有criteria ,唔係年年有,同埋職程有bar頂架。
連登仔到今時今日都係咁撚柒唔撚明
取消跳point冇所謂,咁咪跟私人市場人工,出bonus咯,fair
一入就Max 咁咪唔洗煩
梗係考唔到先唔鍾意人地有得「年年跳Point」啦

大佬,自己唔努力就妄想可以整走人地粒魚蛋,呢啲廢人思維,成陣酸臭味,真係好撚核突
又公道啲人地冇通漲調整 淨係加人工
咁佢可唔可以當拎咗去抵消通漲話自己冇加人工
甚至有啲冇調整又冇人工加 咁係咪話自己減咗人工
你覆我個回覆然後話我對號入座,ching真係小學程度都比多你
連登跟車師: 你知唔知好多私人工無雙糧B仔架
屌你真係cls 返工唔為份糧為咗封信
我拎住封稅可以減稅定係水電煤打七折啊
醒下啦 依家返工為個名定係為錢啊
我要個名我去做德蘭修女馬丁路德金啦
人工加少咗,份工咪少啲人報,或者報名嘅人質素下降,結果:人手短缺/人手質素下降
至於你問會唔會積極啲,你老細減你人工,你返工會唔會積極咗?
本身佢地入職係淘汰制嘅考試生存到最後嘅精英,叫佢地出返嚟同你競爭,你咁有勇氣嘅咩?
可以令政府部門全部停運添
係喇,咁同為公務員,高中低層”調整”率唔同,實係大家買野排唔同隊,按職位埋單,個個唔同通漲程度啦
改囉,以狗為例,大錯誤都係訓斥,其實好多可以直接炒,又有阻嚇力,又可以留個位出黎比新一代廢物去做
又冇話咩要冇錢收既
以全港入息中位數做薪金標準都大把人做
會令到冇人再做政府工
咁你私人工經濟好
一年又雙糧又加人工果陣 又點計?
應該改返做奴隸制
出飯票
喂。。。應左有咩人搵3萬幾出十幾萬花紅先啦
咁都有職位係去到point 16到頂的
即係一入職就max,爽呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞