回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
Larian本身就係拎人地IP黎整
依家決定唔做續作, 同埋BG3所有人物版權俾返人啫
但佢地自己仲係整緊回合制RPG呀
我係完全既DnD新手, 個個都話BG3好簡單有冇裝備最後一定傷害溢出
我想話.....一開始我真係咩1d6係咩意思, action, bonus action係乜都未搞得清楚, 其實係好難打
到依家明白左做乜, 點樣用法術, 武器, class能力, 藥水嗰啲野組合去玩戰術又係另一個世界
日日都會見到人做啲你未諗過做既野
新世代crpg齋講劇情我會咁排
正義之怒>poe1>kingmaker/bg3>poe2/dos2>wasteland3>dos1
對我黎講馬桶塞既劇情一向都係寫得比較悶流水線,講吸引鷹頭貓寫得好好多
勇鬥唔係啱啱出完咩四種族
出咗真女神算唔算係p5
咁你入黎做乜
呢隻以前真係玩得好迷同埋真係識到好多朋友d幽冥水晶貴到
我講得唔好,其實想講續作
啫係p6 同dq12
試下韓仔隻troublemaker,幾好玩.
最近有人comment話想dev加戀愛系統,dev回應話佢地都冇戀愛經驗,唔識整
基本上會覺得回合制收皮都只係堆冇見識嘅純console撚
弱智手遊
咩年代
唔係每個人大個都會做呢d濕鳩野
同friend兩個人玩已經差唔多可以現實打交
82定律
世界上8成人都係弱智
毒撚冇朋友刷唔到貢戈
同學晚晚按精掛機刷貢戈
差距一下拉開到唔想玩
就嚟出三國志8 remake
已經結左+有小朋友+有樓?都係唔明喎
唔關回合制事

星鐵都回合制 一樣全球大熱

啲遊戲整得垃圾就賴
已經講左唔會出4,因為已經對公司人員構成太大壓力,之後會出其他game。

雖然佢地唔出,但或者會有第二啲studio出。
你虧姐
我40
放左工都仲日日開機
定係你已經60幾70?
認真 bg3真係馬嬲都玩到
Pathfinder果d就話難姐
又唔係,好似elden ring咪就係人地打四下你係咁碌跟著你打人一下然後不斷重覆
整咗上城區先啦
你講既係事實, 無左興趣唔係罪
但問題係... 你outgrow左一啲興趣, 係唔需要不停同人講, 更加唔需要踩入去討論緊呢個話題既人度講
你想人地俾咩反應你, noted with thanks?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞