回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
Xcom都仲覺得好好玩
影心嗰關諗起之前有bug 用一個入cutscene 之後用其他人打個boss 啲卒仔唔會打返你 可以直接skip成個fight
你講人中之龍7有個堆元素,大部分星穹都有喎…..

利申返人中之龍7同星穹個回合制我都唔覺特別好玩,但我唔會否定星穹係一隻回合制遊戲
推薦Marvel Midnight Suns (x-com 公司 2022年作品)
我知道好多人唔buy FF7 remake個動作又唔動作得晒既系統
但其實我真係覺得佢將啲RPG資源管理既要素同動作制融合得幾好
啱啱開始玩~
星鐵點解會hit,係因為佢照顧埋一班冇玩開回合制既人,但你想玩策略性都可以試下挑戰0T,諗下配速幾時放大技,充能,著咩裝之類

回合制遊戲唔一定要好複雜,好用腦吧?
有d人玩回合制,就係貪佢節奏快慢可以自己控制,可以休閑玩都得

星鐵事實上就係回合制遊戲,唔知有咩好爭論
角色設計、戰鬥動畫、音樂、劇情,呢d都係一種遊戲既代表方式,回合制著重呢方面就等於唔係回合制?

回合制一定要好用腦係你地既固有觀念姐,其實你係鐘意玩策略遊戲吧?
呢隻玩到一半冇玩,簡單左d,同埋有d grind, 每個英雄d卡都要刷.而且莊園真係好無聊
個莊園整嚟勁無謂,好似xcom之類升技升裝整個list簡單啲咪算

不得不講saga最新個兩集真係屈,極簡約設計,cut晒啲無聊跑圖跑dungeon, 所有功能一㩒就有,大量分支劇情輕鬆觸發
幸福
一個唔需要理會過程ge回合制遊戲
Kam撚到
咁TBT 一早已經收咗山 唔係今日嘅事 除咗有老任養住嘅IS 已經冇大少少嘅廠可以keep 住穩定咁出game
死神set 兩飛地雷直接搞掂
用努力去取勝
vanguard系列應該都唔會再出 但亦係最好玩
del晒所有人d ac轉過頭隔一排又重新開返隻game 真係屌佢老母
回合制策略點會喺大廠度搵
或者講 今日未死嘅”大廠”有邊間係靠回合制策略起家
麥當勞 KFC搵乾炒牛河冇啦,牛河已死

banner saga last spells wildermyth wartales
日本一都出phantom brave續作

各種回合制玩法易寫易控制變數,始終會喺啲低成本縫合怪入面有位置
不過會有人話受歡迎唔係因為回合制,冇賣夠幾百一千萬,唔算數
saga姐係咩
出火紋的老任算唔算大廠

其實最主要係而家d人貪畫面,所以只會搞畫面的大廠先唔會去搞TBS/RTS
亦因為BG3的成功大家先發現根本唔駛AAA廠家都出到好遊戲
火炎紋章同pokemon一樣唔係任天堂作品
佢同任天堂嘅關係疏過艾爾登法環同騰訊

冇大廠整唔代表冇人整冇人玩冇好嘢,唔駛等BG3

唔係千萬大作就唔認、冇揼本CG就唔玩、舊IP冇新作就類型已死嘅”大家”點諗關仁隱事,除非自認係佢哋一份子
我哋又唔係賣驚嗰個,只係買驚唔係買驚廠股票
咁瑪利歐RPG係啦掛
聽到音樂想喊
真係好好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞