回合制遊戲係咪已經沒落?

651 回覆
17 Like 293 Dislike
呢隻好正
不過硬係冇咩人玩
我都四章幾
每日放工都會打幾個鐘機

成日見上網d後生話放工唔想打機 真係心諗
因為佢係經理,有幾多野做?
我而家退休,生活唔係打機就睇電視youtube
後生仔日捱夜捱梗係累
主題例子講緊單機回合制 你就用Pokémon VGC嚟講
個龍門咁搬法冇嘢好講
機戰
咁後生既我地同時健身,打波,打機,做愛,湊仔同返工
全部要做,點解都唔攰

根本係唔鐘意打機果班以為自己「長大」拎自信心
入game post 9up 既廢話
連累唔累都要批鬥
真心服左
累都唔撚比
雖然串,但都幾中

啲人話Pokemon 好燒腦都覺得幾好笑

依啲game其實只係高級版包剪揼,需要預測對方下一兩步,講心理戰術同經驗,係好玩同要用腦。

但用腦程度講真唔會難過五子棋蘋果棋類似個啲小朋友桌遊,更唔好講國際象棋同圍棋依啲真係燒腦嘅棋類遊戲。
咁就唔好話乜嘢 人大左
俾現實屌打以為就係成熟
有人兼顧到愛好並且揀打機,你入嚟打機台講到自己高人一等咁,屌你正常
核心圈子其實大家都差唔多
有一班死忠, 基本上代代都玩

不過出圈程度
P5後Altus明顯超過falcom
人地選擇休息原來係錯
我無話自己高人一等
希望能夠尊重下其他人選擇原來有問題
上面屌緊個入打機台講回合制post講自己唔打機攞優越嘅傻鳩
你自己衝出嚟講尊重
莊閒 對錯都未識分,放大大個柒頭emoji扮中立
佢九唔搭八,你攞嚟賤
屌你正常
係丫,老屎忽揾D ON9野屌後生仔黎講
對你哋係好正常
真心請教有家庭有小朋友要點拎到時間平衡

平時一隔日個鐘運動,又陪下小朋友
每日仲抽到個零鐘打機真心配服
轉移話題打稻草人
你邏輯咁差就咪代表後生仔,影衰佢哋

咁攰唔好上連登,早抖啦你
當番八四 放工到屋企五點 妹一個鐘六點食
食完工人執 都未七點鐘又free 到十一點沖涼上床
前後五個鐘 其實好夠用
小朋友識自己玩 老婆可以邊玩邊傾計 佢有自己興趣 想做愛就早d入房
根本唔做愛起碼三個鐘打機
見得更多話大左冇心機打機既人,放工係乜撚都唔做
唔講打機淨係做運動、睇書、同朋友出下街
都大把人懶做啦
後生細仔放工衝返屋企抖,精神同身體都衰撚過d 60歲阿叔,我身邊都大把依d人
火山1刷肥料
講講下game,借D意屌後生唔打機
乜邏輯?屌後生仔既邏輯
pokemon有隻fan game叫pokemon reloaded,戰鬥係即時制,幾好玩

脷伸︰玩緊
有冇乜嘢推薦?
睇吓最開始俾人問候嗰個噏乜先

冇時間打機就上少啲連登
Wartales
雖然俾人屌照抄battle brothers弱智版
但所有嘢夠晒直觀易明
回合制都仲有人玩
Star craft 呢種真係唔見影
呢兩三年RTS有唔少喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞