回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
Civ 5好玩過6好多
up乜柒, 我從來無講過回合制game沒落
我剩係話回合制game唔關星穹事 ja wo

只不過有人話因為星穹所以回合制game無沒落je
「只不過有人話因為星穹所以回合制game無沒落je」
呢個講法有咩問題
事實係佢選擇左用回合制
而佢又紅
咁咪冇沒落
因為咩而紅有咩咁重要
冇記錯CS2當初係宣傳自己個遊戲嘅運算係continuous,而唔係傳統果種分成一秒特定ticks數,唔計實際上都有浮點運算嘅precision error,應該係最接近無限回合制
大把回合制啦
"星穹因為角色賣得好所以回合制無沒落"
你睇下你表達ge呢一句說話有無問題

"CS工作坊整左一個回合制玩法, 但係個玩法唔重要, 不過CS多人玩所以回合制無沒落關CS事"
再睇下呢一句同上面一句有咩分別
其實好多人根本唔係好鍾意打機
只係細個一定玩過,所以有情懷
大過咪寧願掃下電話上下連登都廢事打機
全部都冇問題喎
只要製作遊戲既人選擇用回合制來做主要玩法
而隻GAME 紅
咁回合制就冇沒落架啦
回合制本來就唔係一個特別討好人既玩法
亦都唔打算去討好人,因為佢本身有自己既支持者
遊戲世界就係各種各樣唔同既玩法喺度爭地盤架啦
自從KONAMI 收收地皮
老任又鬼死咁耐都唔出一集Metroid
咁果一段Metroidvania 呢一個類型係咪又沒落?
但跟住又有好多indie 出返橫版既Metroidvania 遊戲喎,仲好紅添
係唔係因為Metroidvania 所以先紅,重要咩?
Hollowknight 係溝左魂系戰鬥風格入去
Deadcell 就溝左rougelike
大家都唔係純血Metroidvania 啦
但真係重要咩?
佢地紅左,令到Metroidvania 呢個意念不死就得啦
如果淨係計爆機 , 崩鐵都可以淨係練四星角色玩到最新主線
崩鐵 既回合制 = 簡化版軌跡
咁我都鍾意玩軌跡既回合制 , 自然都覺得崩鐵 既回合制 係好玩既
崩鐵樣樣野都出色 , 但對我黎講 , 最大既缺點 係主線以外既戰鬥玩法 唔夠難玩
唔追求極速過關既 , 都無咩需要轉手動過關
變相有小小浪費個回合制 , 都係auto過

但係咁多種回合制 , 公認既標準係咩?

手機驚要策略 要難玩 , 我淨係諗到兩隻
明日方舟 / 無期迷途
所以CS係一隻回合制遊戲

你要說服人地話回合制因為星穹所以無沒落, 咁你都要解釋星穹對回合制有咩影響先得掛

依家唔係我覺得回合制唔關星穹事, 直頭係連星穹玩家都覺得唔關事
入到黎一個討論回合制ge內容, 講音樂, 抽角色開演唱會, 而唔係最核心ge回合制玩法
開auto聽劇情, 一鍵清體力, 連個玩法唔觸碰下但就自封因為自己所以回合制玩法無沒落

你講嗰一堆game有邊一樣可以脫離到Metroidvania
但依家你地比人個感覺就係星穹可以脫離回合制wo
睇劇情同清體力係日常慳時間啫
佢主線BOSS 冇得自動要自己打
你唔研究配隊配裝都係打唔贏架
自動聽劇情,但主支線第一次遭遇都冇得自動打,冇得借人,都係靠自己養角色過架喎
同高難挑戰正常人都自動唔到
尾王都係要手打架啦
點樣脫離左回合制
你不如玩左試下先啦
佢抽卡同埋線上營運個玩法就正正係加深個回合制遊戲既深度
佢每次出角色都要封測二測三測聽玩家意見
唔可以太勁又唔可以太廢
每個角色可以有佢地自己既機制同特點
加埋版本更新出既新裝備,夾落個機制度可以成條隊唔同玩法
活動關卡又modifiers 比你用特化角色
你平時單機既回合制RPG 會唔會聽你意見一個角色改幾次呀
會唔會個個人都有特別機制?最多咪轉個職搭個其他職既技、換把武
你武器都唔會隨線上版本更新啦,起碼都出個DLC 先會有新武器
點樣唔改變回合制遊戲基本玩法呀?
不如你唔好聽人講咁多
玩左先啦
topic講回合制遊戲沒落
事實崩鐵就係證明就算手機game 回合制一樣唔算沒落
理得佢咩抽唔抽卡 演唔演唱會
係回合制就係回合制架啦

利申:無玩過米哈遊任何game
回合制PvP先至係咁 但係好多出色嘅回合真係遊戲其實都係PvE
去到後期版圖大嘅時候超多嘢搞 每回合差唔多要5-10分鐘 連機有時仲會delay
睇劇情同清體力係日常慳時間啫
佢主線BOSS 冇得自動要自己打
你唔研究配隊配裝都係打唔贏架
自動聽劇情,但主支線第一次遭遇都冇得自動打,冇得借人,都係靠自己養角色過架喎
同高難挑戰正常人都自動唔到
尾王都係要手打架啦
點樣脫離左回合制
你不如玩左試下先啦
抽卡同埋線上營運個玩法就正正係加深個回合制遊戲既深度
佢每次出角色都要封測二測三測聽玩家意見
唔可以太勁又唔可以太廢
每個角色可以有佢地自己既機制同特點
加埋版本更新出既新裝備,夾落個機制度可以成條隊唔同玩法
活動關卡又modifiers 比你用特化角色
你平時單機既回合制RPG 會唔會聽你意見一個角色改幾次呀
會唔會個個人都有特別機制?最多咪轉個職搭個其他職既技、換把武
你武器都唔會隨線上版本更新啦,起碼都出個DLC 先會有新武器
點樣唔改變回合制遊戲基本玩法呀?
不如你唔好聽人講咁多
玩左先啦

角色角色角色, 抽抽抽
先唔講單機game一樣有update一樣聽人意見
真係大把回合制game有你所講嗰樣野, 所以其他人都擁有你回合制ge內容, 但係回合制遊戲沒落就關星穹事

新加角色就等於深化遊戲深度我真係笑出聲
真係咁簡單pokemon加到1萬隻精靈就得, 唔洗再諗D乜mega 極巨結晶化
玩下Darkest Dungeon,爆到機就話你勁
xcom 幾時有3
包剪揼
咁你想點呀?
舉Metroidvania 做例子就係想話比你知舊橋搭新橋
只要行得通,賣得掂,就可以救返起未落既遊戲類型
講左你又話星鐵脫離回合制
咁咪同你講返星鐵加左咩新野落去囉
即係人地hollowknight Metroidvania 溝souls like 就得
星鐵回合制溝抽卡就唔得?
POKEMON 點解唔加到一萬隻精靈啫?
隻隻都要有唔同,諗得出先得架屌
諗得出你覺得佢唔想賣多啲玩具?
就係因為每諗一隻特別既角色都好難,都會影響成個遊戲既大局
先越來越難諗POKEMON 呀
你淨係識HIGHLIGHT 你唔鍾意既字
我叫你玩左試下先果句你唔HIGHLIGHT?
玩都唔玩講經咩!
你呢啲都自己企死左一個立場就咪鬼R 水吹啦
你鍾意點就點啦OK? 你啱哂!
呢隻真係好野,手機都有得玩,如果你本有訂netflix就可以直接down黎玩.
larian老細swen都好鍾意玩
好玩到仆街
雙打單打都各有技術
魂系堆驚?
你簡直就係完美示範星穹玩家點樣定義隻星穹
就係抽角色

你自己上面篇文先係咁講角色, 回合制入面D內容講都唔講下
所以星穹唔係回合制溝抽卡
你反轉左, 星穹係抽卡溝技能播放器, 回合制個功效就係比你睇下你抽到個角色幾咁有型幾咁靚, 嬴唔到? 再抽幾多次, 有無策略? 抽埋專武

回合制內容係點邊個care, 㩒下普攻, 㩒下技能, 回合制無沒落係因為星穹啊
回合制既內容有咩好講
你自己話喇!最多你想講咩我陪你講囉
回合制出左幾十年,仲有咩未講完?
係人都知Metroidvania 就等如係有道門未開到既話就行,然後去第二度執完野學完技先返來開
喂一句講哂架喇喎!
仲有啲咩想討論?
唔怕老實同你講
唔通BG3 又真係因為回合制先大賣咩
我地真係玩開BG 既佢early access 已經買定玩啦
真正爆紅就大家都記得係出前幾日,直播有得同熊扑野
你再睇返當時最紅果陣既twitch 直播
大多數囡囡走去玩都唔知咩係DND,甚至冇打過機,只係聽到BL 吸血鬼演出夠吸引就買來玩
咁我又想問你,同熊扑野同BL 吸血鬼又同回合制有乜撚關係呢?
不如你大聲講 「回合制冇沒落同BG3 冇關,呢啲賣人設爆紅既野關回合制叉事?」
你夠薑講我敬你係勇者
屌 exactly
自問都好唔鐘意米哈遊啲味精日系風格抽蛋手遊
但話佢唔係回合制就真係好難說服到人

可能上面巴打覺得因為佢擺咗抽蛋落去所以佢同其他回合制唔同
但極其量只能話佢提供咗個好差嘅遊戲體驗(pay-to-win)
而唔係夾硬屈抽蛋係佢最主要嘅gameplay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞