回合制遊戲係咪已經沒落?

612 回覆
15 Like 279 Dislike
重點係講緊隻game有幾多種手段去完成目標
簡單問一句,上面講有分持傷又分真傷,假如唔抽角色可唔可以玩

只靠抽角色同肝ge game就係膚淺,就算話可以唔靠課金靠送石,但都係無改變角色決定遊戲內容

星道唯一用腦ge地方就係要諗用邊個角色,之後就抽其他可以組team ge隊友

我認同星道營運同賣角色好勁,但如果隻game特色係靠賣角色而唔係回合制玩法特色咁佢就唔可以稱為回合制遊戲
市面上 仲有好多回合制 點沒落
我用CS工作坊做一個回合制玩法
咁CS就係回合制遊戲

同理一個抽卡做核心ge遊戲加左d回合制元素又叫回合制遊戲

成個post d人講咁多隻遊戲,有經典有創新,連最食老本ge任記pokemon都代代創新
Pokémon VGC計數計到你傻
老了 無時間玩
一睇就知係D手遊撚
手遊撚黎,未玩過真正ge game,大家可能要包容下佢
歧路旅行幾好玩
有冇啲唔駛農又食腦嘅作品推薦?
仲有你好似倒轉左黎講
到底星穹係因為角色受歡迎定係個回合制玩法受歡迎

最起碼呢個post ge讚緊星穹ge人好似無人提過個回合制好玩,全部都係角色好香音樂好聽

仲有呢個post入面提過ge遊戲有幾多係因為星穹所以先開發成回合制,呢d遊戲入面有幾多創新元素係只單靠加入新角色或者加小遊戲就算

所以我話星穹個回合制玩法就純粹係角色展示播放器黎
接近0深度零策略
[url]年度遊戲柏德之門 - 大部分人未完成第一章就棄GAME
https://lih.kg/3709205
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

正常,大部份AAA game都係咁.elden ring都有6成人冇打蒙格,唔通又係fromsoft game沒落咩.單機game過左一年steam每日仲4-5萬人已經好勁,幾個月前d大作未出仲多人玩
與其話係“沒落”,應該話係進化咗。
傳統上係你一動我一動,好似捉棋噉。
而家好多已經進化到計AP(action point)
或者計CT(角色素早越高CT就加得越快,夠100CT就可以行動)。
Unicorn Overlord嗰啲都好多人玩
有D單機RPG難度整得太易, 唔太駛思考就爆機,
咁哩隻GAME係咪已經唔係RPG?

太難又話PAY TO WIN, 太易又話冇策略
其實何謂回合制RPG有冇一個標準公認既講法?
pokemon好簡單ga, 小朋友都爆到機
咁佢係唔係回合制

公認ge標準你地自己都知啦其實
都係一句, 呢個post入面唱好緊星穹ge ching有無一個有提過個回合制好玩
有人當佢音樂播放器, 有人講到明無乜特別, 有人連玩到廢撚事直接一鍵清體力, 開auto播故事, 你地自己都唔當佢地係回合制game
你勁能有point
老實講以回合制黎講我會推陰陽師多D, 配隊對策都好玩好多.
雖然都係新角T0 但係好多舊角都可以一直用. 以手機game+回合制算係幾好.

玩玩下都玩左2400幾日+無課
長期運營既game既性質就係咁架啦
初期既新鮮感會遂漸麻木
但又想繼續追劇情等更新,自然就會hea玩
真係悶到頂唔順就自然棄坑,auto都懶
Real Time ATB都係回合制,好多年前FF4都行緊啦,你開menu揀用咩魔法嗰陣對手都可以郁
夢幻模擬戰你行錯一步都要成鋪嚟過
玩家係有做到選擇
而個選擇係等時間過
玩Civilization 連機都會限一TURN 幾多時間
等夠鐘就會下個人,唔一定要撳next turn
玩家其實郁左,但個動作既內容係乜都冇做
所以佢咪一隻長期運營ge卡片收集遊戲囉
只不過帶有回合制元素咁解je

遊戲ge遊戲體驗都基建喺抽角色上面, 再根據樓上班ching 對於隻game ge 描述, 個回合制ge元素直頭可有可無tim
一個回合制可有可無ge遊戲點解要自稱回合制遊戲

回合制遊戲無沒落
但係原因唔係因為星穹
星穹賺錢亦都唔係因為個回合制玩法
Pokemon都未死啦
回合制係 傳統RTS 面前得淡笑
食腦食到你傻
又要搞經濟 又要軍事Micro 又要 控兵Micro
可以玩
果日先見人PO 個唔抽卡帳戶
開服到而家
除左派既角色之外一律唔抽
送石都唔抽
儲到49 萬石,全部四星升滿哂一樣可以打哂每期活動
咁咪即係回合制驚冇問題,一隻驚紅唔紅根本唔關佢回唔回合制事,亦冇所謂沒唔沒落
巴打你做乜自己駁自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞