回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
希望有生之年會出多隻勁過cross drive嘅
咁末落還末落 有indie 出好玩嘅還indie 出好玩嘅 兩回事嚟
Sega 光明,櫻戰 SE 皇騎,FFT,FM,IS 都冇新AW Langrisser又收皮 對比起超任 PS1呢個百花齊放嘅時期,咁真係好難唔係話末落喎
唔通仲有Galgame 廠出Game 就話Galgame 未末落咩
你知唔知你講嘅IP其實銷量好多只係賣十幾廿萬
以前SFC PS賣幾廿萬就圍到皮,今日呢個數好多廠商根本睇唔上眼,亦唔會俾到有所謂3A大作資源
但幾廿萬依家一個indie都賣到
只係其他類型大作閒閒地一千幾百萬完全超越晒

Advance war 重製近年先出
嚟緊R type tactics又重製
我上面講嘅賣得好過你講嘅大部分IP一集
你唔識唔代表冇,你知嘅賣唔出冇續集唔代表嗰類型冇市場末落
以前叫百花齊放,今日仲恐怖係寒武紀大爆發,不過資訊爆炸,反而令到一啲人覺得市面遊戲類型單一,清一式車槍球,斬斬殺殺開放世界
紅茶又開多十間啦,乜有賣清湯腩嘅仲係得嗰幾間清湯腩末落

連登成日有班怨婦對住舊史叫春,打得機至多咪三四十歲,點解好似個廢老咁想當年
見住班人圍住舊史吹真係睇到都便秘,不如打機認識吓新嘢
BG3
八方旅人?
wasteland 3
我好前期就去打,打咗幾次都過唔到
最後我收埋阿斯代倫唔俾佢入戰鬥,然後淨低三個人打boss先打得贏
換皮5v5

換左咁多隻都冇人出返信長
唔通你會話AC6賣咗300萬隻就代表機械人game 爆起
我係覺得當年多回合制, 有一部分都係機能所限, 係動作上好難玩出太多花樣
技術進步令到製作既大方向唔同, 都唔係沒落唔沒落既問題
又無理由話3D CG技術進步所以2D沒落喎, 我會覺得係時代變遷多啲

同幾年前乜柒都係大地圖, 動作斬斬斬黎比
呢一兩年回合制反而係復興返啲添
狗都唔玩
呢排有咩即時動作game 係正
上一隻即時動作gsme 已經係守望傳說
玩家已對動作RPG 無乜期待,你睇FF16, FF7R-2 都慘死, 但回合制BG3 都大賣兼GOTY

Squarenix 再唔迷途知返就等汁
巴打可以試下玩FF4 remake hard mode
打卒,換裝,換屬性,打到想喊

打大佬壓力仲細一D
Pokémon VGC
唔用腦 就算畀你直接租用冠軍隊既精靈 都一樣會輸到懷疑人生
唔係講緊唔用腦 9玩梗係會輸
但未去到要好撚食腦掛
真係好撚食腦 建議你了解多少少先講
見啲人打普通對戰
又要估人出咩寵
又要唔同寵計速 帶咗件item又唔同速
又要估人出咩技
又要估人估自己出咩技八奇思考領域咁款
pathfinder 2都可以望下 可以玩好多次 好多選擇
有隻信長之野望online好正 即時回合制+戰國題材
得3a 沒落
因為啲indie愈嚟愈高質
我唯一有認真玩過一陣嘅純回合制應該只有 GBA 年代嘅 Fire Emblem 同另一隻唔記得名

記得最鐘意嘅只係佢有得轉職 d 角色會變型仔

其他回合制一律得一個字

十三機兵應該當係策略/即時戰略類
回合制通常係指緊rpg既戰鬥系統
Falcom 印象中同altus 差不多時間成立,一樣專注做一兩個IP
但就係紅唔起咁
真係奇怪
依家打壞後生身體差都咁鐘意放上網講
我經理就黎60歲
日日收工開電腦玩槍game 都未呻過攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞