回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
音game更考反應
回合制可以睇攻略
音game係玩唔到
就係玩唔到
更絕望
依家係人都知道你睇唔起回合制ga啦兜條撚咩
你叫我睇星穹故事睇youtube都得ga
連你自己都話星穹垃圾

有咁多種方法唔用,叫人用食得屎ge方法唔係黑心係咩
Dq 入面最鐘意DQM
覺得好過寵物小精靈
其實係個搵裝系統麻煩。冇tags filleter,個search中文介面打英文仲易搵裝
Civ 7 就出,Civ 6 外國都算多人玩
想請教下DQ 系列個時序係點樣
點解會remake 完3 先 remake 1&2

之前爆咗DQ11 覺得好撚正
人魚故事果度配埋bgm喊到痴線
冇記錯3係前傳所以時間線係前啲
唔洗講咁遠
人中已經係回合制

但回合行動當中都有qte 等你無咁眼瞓
淨係計有抽卡元素既game
如果隻game 唔再更新,卡池就無需要更新,咁就無所謂既進度要追

但隻game唔更新,無咩新變化,無新刺激
咁仲抽卡黎仲咩,營收仆直
如果我係開發商,我都會講句:唔更新 你養我呀?

會持續更新既game
變質只係過程中必然會發生既事,定律嚟㗎嘛
重點係變得好唔好玩

抽卡還抽卡
回合制還回合制
唔洗拉埋一齊講

就好似原神個類開放世界動作 抽角色既game
我都覺得d覺角色好靚好型,自己都有玩過下
但我就係唔鍾意開放世界,又未算特別鐘意動作類型,自然無玩落去

咁你話玩法重唔重要?

同埋個post都係講回合制,唔係講抽卡,返去正題先

結束呢個回合
質變係必要發生
你自己都講出個問題所在

遊戲王最多人退坑ge時期講緊邊個抽到先手邊個就嬴, 完全無左回合制ge意義, 所最後變成非回合制ge遊戲王就係無人想玩

同理假如星究無左個回合制仲有無人玩?
上面條星穹撚已經答左你, 所以連佢地都認為星穹ge回合制唔係吸引佢地玩ge原因又點解要認為星穹係回合制遊戲

所以結論就係持續營運靠抽卡賺錢ge遊戲就會變成唔係回合制ge而係卡牌收集, 你夾硬用以前ge玩法之後套用依家新ge環境再同人講佢以前係回合制依家都係回合制

就等於我喺某一隻槍game加入一個連其他人都唔care ge回合制
我就夾硬講隻game就係回合制一樣咁on9

呢個Post係講緊回合制, 但係入黎ge星穹推無一個人提過回合制
其實都唔駛講到太複雜, 接觸一隻新GAME之前正常都睇佢係玩乜
唔啱玩既類型就咩畫面咩人設正常都唔會入坑,
又或者試兩野之後真係唔啱就速速棄,
見到係回合制RPG係自己都會玩既類型, 就會入坑試試
JRPG風格既回合RPG都發展左幾十年, 咩類型都見過
覺得星鐵係夠合格線以上, 覺得玩得過OK, 自然就冇咩人再講玩法系統
相反真係整到唔好玩既出黎, 反而引黎一大堆人去屌好悶,
悶到玩唔到落去就連劇情都懶得追, 出咩女都冇乜人抽
單機既JRPG玩熟左系統都一樣冇乜人再提GAMEPLAY
之後都係以討論劇情, 音樂同角色為主
點解一定要分有無回合制既意義
有人係比人設或者其他人吸引去玩崩鐵
好似上面個巴打咁 佢咪就係care回合制先玩

人龍一開始轉回合制啲人都係因為人龍個名去玩 同佢回唔回合制都無關係架
xxx無左回合制仲有無人會依樣野根本就無人proof到
例如pkm下集正傳如果無回合制一樣大把人玩
咁代唔代表無人care既回合制
人地直頭開埋聲講唔會玩無角色ge星穹wo
仲要proof d乜

樓上個ching care遊戲玩法結論咪同我一樣, 注意玩法所以角色人設唔會令佢繼續玩原神
同理D人注意玩法一樣唔會認為星穹好玩, 呢樣野唔單止我自己講, 連班星穹推都係咁講, 呢個唔洗再討論啦掛

連重度玩家都唔care ge野點解仲要主動掛個名上去
"CS有一個回合制玩法, 所以CS係回合制遊戲"
呢一句說話我到依家都未見到有人認同, 點解?
佢只係重複一個戇鳩point
某遊戲唔係因為元素A受歡迎,隻驚就唔計有元素A,市面上再多驚有元素A都唔代表佢冇沒落

佢對近年嘅驚知得太少,只係自己想當然,俾連登仔用事實大巴大巴冚接受唔到,九唔搭八死撐
人龍7,8因為個名所以多人玩, 但係佢個回合制一樣好多人讚好玩wo
你睇下呢個post有幾多人提過人龍8個回合制

仲有人覺得因為回合制好fit團隊精神所以人龍8一定要回合制先岩feel tim
呢個咪就係人龍可以稱自己做回合制遊戲而唔係單純講故仔叻但係玩法垃圾ge 電影播放器

但係呢度星穹推我數埋6, 6個左右, 得1個覺得星穹個回合制好玩, 甚至問埋點好玩都未必答到人

呢個post有80%星穹推認為星穹係抽卡為主ge遊戲, 咁我有咩理由幫佢講星穹係回合制, 由其是上面條友話回合制係食屎tim
隻game個A元素唔好玩, 咁點解A元素無沒落會關佢事
你數下呢個post入面有幾多game

都係一句啦, 除非你話近年d game都係因為星穹所以轉成回合制啦
如果唔係星穹係唔係回合制邊個
係更新之前,無人會知玩家既反應係點
每一次大更新都係一場賭博
實有人鍾意同唔鐘意
做人都會變質啦

崩鐵無左個回合制仲有無人玩?
咁就一定仲有人玩
一隻game 又唔係淨係得回合制呢樣野
世界觀,角色,音樂,劇情 等等都係玩唔玩既因素
回合制都只係其中一個元素,不過係決定你入唔入坑既一個重要元素
即使強如天下第一既P5,一樣有人見到係回合制就唔想玩

佢係回合制就係回合制,唔會完全變左動作類型
即使軌跡而家有加入動作元素,但佢本質都係離唔開回合制

以我既認知裡面,回合制都係一個玩對策既玩法
有更新 有新玩法,玩家自然需要新對策
話bg3唔係因為回合制而爆紅果啲,有冇諗過變左動作game會偏離DnD更遠? 亦都好難做到組隊配職業的必要性?
回合制都只係其中一個元素,不過係決定你入唔入坑既一個重要元素
講得好 CS都有好多玩法推人入坑ga,所以佢係咩類型ge遊戲
呢度ge星穹推有無50%人因為個回合制入坑

我ge主張從來得一個
回合制遊戲沒落與否從來都唔會關星穹事
佢點樣出名都好, 佢個回合制就係比人屌(星穹推證實)
乜撚因為星穹轉回合制
不嬲市面上大把回合制,受歡迎手機驚都係回合制

https://youtu.be/Bk2AqXsJsWU?si=-t66RcvJhp0BupJ6

剩係為左聽呢首歌都值
舊既BG 已經係即時回合制,限制上少過傳統回合制好多。而且BIOWARE 應該係當年首創呢種玩法,好多人等BG3 都係想佢復刻返經典。更加唔洗講BG 系列跟住出外傳已經直接變左動作遊戲,根本所有人都好想甩左回合制呢樣野出圈。

就算近年CRPG 興返,pillars of eternity, divinity original sin 之類整得再好,都係得CRPG 班人玩返。反為本來CRPG 既fallout 變左動作game 有更大發展,明眼人都見到larian 係拎BG3 來賭,仲要賭好大

佢好彩賭嬴就真係踩中瘋狂既玩法同人設演出。回合制既玩法佢original sin 2 已經玩到極致,如果真係因為回合制而紅,咁original sin 2 一早就BG3 咁紅啦
知啦, 你繼續抽卡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞