回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
佢之後好似有改可以過左一段劇情後SET番做被捉之前的裝備?
被捉之後仲比你留原裝備都唔合理啦
仲要吹到劇情乜乜乜
到而家手遊界劇情頂點都仲係FGO
仲要都係回合制遊戲都未出聲
星鐵憑咩
暗黑地牢
你睇到個post絕大部份人講d乜game就知道個定義啦掛

個個都討論緊最核心ge RPG玩法
但有人彈出黎話星鐵RPG好受歡迎因為PV好睇又開演場會

問佢玩d乜又話要抽角色抽專武,策略反而無特別
連佢地自己都up唔出玩法有乜特別,就係抽野同用肝農
我會同意佢地營運做得好,但係同RPG好似無乜關係
我知你講 不過嗰隻垃圾就算撚數
都唔係嗰回事 點比
冇話唔得 不過咪就係靠你哋吊住佢條命
其實佢有潛力出多d野留住玩家 但佢唔做剩係食老本就好快玩厭 升到200lv就停哂 玩黎玩去都係個d職業
人越大越唔鍾意回合制
人中8 幾好玩
mass effect 根本係TPS射擊game,雖然有bio有tech技能,但基本上每個角色可以獨立作戰,最多係對唔同類型敵人有利有不利,要求互相配合個程度低過BG3呢啲RPG好多。
黎軌2個個玩完都要屌老母
但睇完界軌新出既demo依然要shut up and take my money
如龍係將即時動作戰鬥變成回合制的好例子。
有腦既唔洗課金全部用免費資源玩都過到關
你無腦過唔到咪課金易玩D
其實劇情好一定唔係主因
我覺得紅燒天堂啲劇情仲好過崩鐵啦仲要冇啲煩到死既謎語人
點解一隻變大眾紅game一隻變小眾
咪就係崩鐵啲模組同演出靚太多
咁點解紅燒啲模組同演出咁low cost
咪又返返你第一段講既投資成本既差距
Fgo 既得分比例上,劇情高太多
如果淨係佢個玩法…狗也不屌…
賺咁多仲要無3D

(順便屌埋,只要係櫻井光寫既篇章,劇情比分直接變負分)

利申:開服玩家
早排隻聖獸之王己經證明左
佢玩法有好有唔好,始終都差唔多十年前的遊戲,要修3D同機制同出隻新無分別
只係佢出左落街機

至於櫻井,風評響最新oc2可話一鋪翻身
櫻井光呢排好似寫得唔錯,懷疑變左櫻井光alter
屹立不倒回合制遊戲:
chess.com
其實咩類型有咩所謂
好玩就得
上年隻柏德之門3咪一樣game of the year
始終係十年前既遊戲,劇情先係fgo仲未沒落既原因

————-
我唔會忘記櫻井點將一盤好戲寫到2.5.2咁

明明2.5.1舖得咁好
平時都已經好多嘢諗,打機輕鬆唔想用腦
對你就沒落
對我永不過時
機戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞