回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
定位上好似都好高?
boss唔成神應該差唔多
駛鬼用腦
有血就攻擊 冇血就回血 得閒就上buff
打唔贏就升lv
無限loop
而家個個星期都有唔同既雙經
我自己玩得幾開心
Um…

我係因為回合制玩法同大量劇情先俾佢吸引

你講嗰啲角色吸引的確係其中一個優點

但佢最吸引到我既係遊戲既代入感
所以回合制定即時動作制根本冇所謂

而且我呢類魂系遊戲苦手,回合制反而啱我多啲

利申:玩開p社/光榮/全戰

黎緊諗住試埋原罪2
除左Gale個女神之外,呢隻可能係game內咁多角色之中最高。
Bg3調番轉

你如果執著玩曬所有支線,行曬所有地圖

後期會愈黎愈易打
原罪2絕對好玩,某程度上自由度仲高過bg3少少,好似係唔記得了。
人龍7果個咁垃圾既回合制都搵到野讚
崩鐵就咩都無太膚淺
人地覺得崩鐵好玩就一定係因為人設 動畫
人龍果94%就唔會係因為其他元素所以覺得好玩
你真心覺得自己係用緊同一把尺既話我都無野好講
係,所以就咁俾主角群打死都幾突然下
開服玩過吓 得嗰3招技 策略性好低
玩到後期做每日任做到好似返工咁
人地覺得崩鐵好玩就一定係因為人設 動畫
你講到好似我講咁wo

明明就係佢地自己講ge, 關我撚事咩
咁佢地話因為人設先玩星穹就係ga啦唔通佢地講大話呃我啦wo
一啲啲啦...............
好似上面講,打吸血鬼角色故事線個mini boss果場,雖然係最後一章先可以打,但其實就算升滿級都幾難打。
手機驚唔係放置型的話都一定會用體力制黎迫你打
除非完全唔理個cost fallacy而唔理
否則每日完簽到任同番工差唔多(分別係要用幾多時間)
所以除非遊戲性真係好突出,唔係的話手機驚響呢串根本唔應該拎黎做例子
仲要係星鐵
吸血boss唔難打

困難在要保住阿斯代倫嗰吓
其實玩開RPG既人應該咩系統都見識過
所以對星鐵既系統冇乜特別感就自然唔會多講
冇乜特別感但就唔等於唔好玩
正正就係喺合格線以上先keep得到玩落去
覺得唔合格就自然棄左坑

當然唔排除有人純粹係畀人設畫面等因素吸引去玩
但畀上面講既要素吸引去玩既人
到而家仲keep住玩,
起碼佢覺得而家個gameplay係ok先
而家GGEN根本就係垃圾
以前WS>SC>GBA>NDS年代果D GGEN先好玩
第二章幫bear bear守傳送門,開頭唔知要用shadowheart果招,retry好多次都過唔到
人地咪講左因為人設所以先會玩
佢條合格線咪剩係得人設

你成日都話keep住玩keep住玩
日日一鍵清體力都係keep住玩ga

Keep玩證明唔到關回合制事
但係無人設ge星穹係垃圾我親眼睇到上面個死忠打出黎
無時間係你嘅缺點唔係隻game缺點
屌嗰場我應該係最撚難打嗰場

因為我係2戰士1輔助1箭手

成隊1個法師清場都冇

最撚慘係冇save定迫住要用呢team頂硬上,卡撚咗我2個幾鐘

最後要車曬所有卷軸出去先守到

另外,打血甲魔嗰到我冇傾計就去偷襲佢
又係用曬我啲卷軸
我又還好, 可能因為我用遊俠有荊棘可以kick住啲人
烏鴉學你話齋可以用spirit guardian解決
我要重試幾次反而係影心最終嗰場, 咁L多人, 又無空間俾你偷襲
Same, 屌FF16老母
其實 我覺得係類戰棋/旗盤式嘅game末落
而唔係回合制RPG 尤其有養成合怪成份果種
影心最終嗰場反而我又覺得唔太難。
不過最大遺憾係第一章時揀錯野,以後點都補救唔到,溝唔到shadowheart。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞