回合制遊戲係咪已經沒落?

612 回覆
15 Like 279 Dislike
係唔係少玩非日系嘅回合制game?
因為我見divinity 2 / bg3已經冇你所講嘅缺點
故事性 / 策略性 / 自由度都係一流
等級亦都唔會影響到戰鬥體驗
p5
策略都係配裝配隊出招先後之類唔太特別

又課金先可以爽
策略上又無咩特別, 咁何德何能代表回合制遊戲
米衛兵話得
再嘈就報國安
依家每年都仲有一兩隻 應該要還神
呢兩年係勁多
唔係講出幾多隻 係講緊出完死剩幾多隻
等緊原罪3
原罪3條trailer 都出左成2,3年
YT是但推薦一條海外講今年有咩RTS既片
條條都成20隻
我等緊隻tempest rising到而家仲係得個demo
HW3爆炸左
但暫時Aliens、Starship Troopers同Terminator的RTS都對辦
可能冇game玩,引戰求game
原班人馬好似走曬
冇話代表
只係佢係回合制驚
又喺全球(excl. 連登)都好受歡迎
成撚日就係有啲咁嘅人
「人大咗就唔鐘意乜乜乜」
大家成長一定會有嘢改變咗,時間放咗喺唔同嘅地方
年中就睇幾十次「悶到機都唔想打」,「人大咗唔想打機」。

你係想講自己好成熟定點撚樣?

我係咪要讚你係喎,你好充實。

講真,娛樂一向都係可有可無,有人可以好鐘意,有人可以無娛樂。但日日睇你呢啲看破紅塵嘅post就覺得好撚打冷震。

不如你下次又講吓乜撚嘢人大咗唔追求美食,人大咗唔想去旅行,唔知你做乜撚嘢。
其實玩回合制的人無變少,係電話普及左遊戲呢個定義下多左好多其他類型沖淡左其他GAME聲勢,搞到一部份眼紅的人係度嘈
都可以自動戰鬥既 例子Unicorn Overlord
PO主九成係無睇數字就出黎嘈,而家多左人有電腦受眾根本無變少。
係差在手遊好撚多人玩令人產生錯覺回合制沒落。
Pay to win之後再同人講營收好受歡迎
但係核心內容又話無咩特別
連非RPG內容ge小遊戲都拎出黎講

上面仲搞笑,講宜傳動畫講音樂講演場會
咁倒不如話係卡牌收集遊戲會唔會好d, 仲fit過話佢係RPG遊戲

我係overwatch工作坊整左個RPG玩法所以OW又會變成RPG遊戲啦wo
一講回合制就即刻代入jrpg
不過好少玩非日系game又真
歐美game風格我唔太啱
硬係覺得太直接
無論劇情編排定感情戲都太直接
好似中文同英文嘅差別咁
無鋪墊無蘊釀
不過呢兩隻我都仲未玩
希望會改觀
最on9係第三章無啦啦清空背包之後搞完一輪又要再執過d位
最愛三國志
人中8啦玩法暫時無得輸,比起7進步左好多,有少幅度移動,可以行去敵人後面back attack,攞附近物件打人,升羈絆又做到連㩗攻擊
魔力寶貝
超級機械人大戰
咁要落定義
咩叫代表
係銷量定玩法獨到
銷量嘅話咁pokemon代表回合制啦
玩法近年我會揀人龍8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞