回合制遊戲係咪已經沒落?

650 回覆
17 Like 293 Dislike
仲記得火犬神一個爪全場
無敵盾真傷combo
搶2動消buff 放炸彈

利申:已經冇玩
圍棋咪係一個回合制遊戲,邊度沒落
人中
咁我就解釋下,其實真係冇乜特別
戰鬥系統基本上係簡化版軌跡,
角色隻隻都係一普攻一技能一大招,
可以開大招強行角色優先出招,當然有一定限制
達成某D條件部份角色會追擊
只係可以根據角色組合配搭令到成隊打乜野傷害輸出
例如主要玩直接傷害,又可以玩持續傷害
又可以全隊都玩追擊,
但要玩齊咁多野就需要一定數量既角色,
即係要抽人,初期玩的話都可以微課就達成
而家開始想齊角色就需要一定數量既課金

仲有一個叫做模擬宇宙既模式可以再進一步擴張以上既玩法
例如可以選擇buff令到盾角可以反彈傷害
可以全隊都係盾角

基本戰鬥系統玩法都係咁上下
星鐵就係簡單得黎,又可以玩唔少野
講到好特別就真係冇乜特別
但至少有一定既遊戲性畀玩家研究下點玩
寺田去死啦

上隻og已經就8年了
團隊rpg 極致即係rts game
starcraft /red alert /aoe咁一隻角(兵仔)通常0-2招技
一次操控過百隻角色(兵仔)打
已經pre order
我係鳥山老師fans,因為鍾意畫風而鍾意埋DQ個ip
我連新嗰隻垃圾惡魔王子都玩咗over60個鐘
魔力寶貝 都冇人講
太難度小朋友,真係玩到眼瞓
手機game本身已經垃圾
仲要係米哈
垃圾中嘅垃圾
要難少少唯有自制難度,唔改機唔用pp
我好鍾意日本個隻女武本
最近幾隻已經有超高難度比你揀
唔好再話無得難打
一樣上年年尾減價買左
又想唔想睇攻略體驗遊戲但係新手關過完無耐就卡到玩唔到
之後就擺左係到無郁過
結果咪又係抽角色

你自己都講所謂唔同玩法就係靠你抽到幾多個角色去決定
遊戲可玩性只同課金成正比,

一隻唔靠策略靠課金ge遊戲咪就係卡牌收集遊戲
遊戲深度同d知名IP換皮遊戲差唔多
所謂回合制咪就係用黎播動畫等你地課多d金
都係
佢賣點係人設演出同音樂
呢啲單機game自己喺屋企玩又同你講咩
P4G P5R仲hit緊喎
回合制有時你做錯一個決定就冇得救
捉棋行錯一步都可以收皮
回合制遊戲最體現到策略ge重要性
單機RPG都總有唔鍾意用長期坐冷板櫈既角色
玩得課金game又唔想課就自然要存石睇角色抽
keep住玩就自然存到石抽想要既野
巴打都有道理,所以只可以講今時今日有個靚皮已經係must,無靚皮單靠內容去賣係入場卷上已經輸咗

另外我仲有一點好欣賞崩鐵係佢步伐太貼合都市人
每日SOP你完全可以auto 10分鐘清曬啲體力佢,過程中你可以刷牙洗面換衫etc做自己野。體力清完再滿已經係24小時後,啱啱好就又到你第二日刷牙洗面既時間
每周任務只要每個weekend花20分鐘跑兩次宇宙就做完,想細心dep故事劇本每個月搵一日跑曬果版本既主線佢就得,開聲放auto直頭可以邊砌模型邊食劇情
依個好易就做到又唔綁住你坐定定既步伐,對有其他野要做既都市人嚟講簡直就係完美

對比起依家大部分其他手遊郁啲就刷箱,郁啲又貢獻分,一係就要刷掉落,總之就係用遊玩時數嚟綁住玩家
萬一玩家既熱情冷卻唔想再投放咁多時間入去想多啲時間比現實世界就會選擇直接棄坑

用女人嚟形容既話,崩鐵就好似一個有靚外表又有內涵,唔痴身之餘仲容易滿足既女朋友
人地用盲目痴身嚟綁住另一半,崩鐵係用唔痴身嚟令你好舒服地無走既念頭
DLLM咁既女人邊個可以拒絕
早幾年就沒落
近幾年出多咗好多啦
巴打你離題wor

的確崩鐵係少RPG元素 但佢都依然係回合制遊戲
佢賣得就已經引證到回合制未沒落既論點 上面其他又PV又周邊只係支持佢成功既元素
結果論嚟講無論佢係唔係RPG 人地全類型遊戲營收全球頭十 回合制遊戲入面全球頭一二
無RPG元素既回合制能唔能夠代表到回合制交比消費者去判斷就得 如果一定要係一個框框入面咁先叫XX型遊戲咁成個遊戲界就只會食老本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞