天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
總知行人行出去告士打道跳舞都唔可以屌行人

因為你揸緊架殺人機械

話揸車係揸緊殺人機械既平時行路生活
佢九唔搭八
前面又唔係塞車又唔係棟左個人/其他野係條馬路
做咩唔行路牌比行嘅車速
標籤盲屌都唔係第一日既事啦

https://www.instagram.com/reel/C8OVT_et7C8/

呢單cm都有人屌鳩的士佬啦
根本雙方責任應該平等

運輸處 - 無論何時何地,即使行人胡亂橫過馬路,駕駛人在法律上和道義上均有責任,提防和避免撞倒行人。

美國law firm 寫既article,我理解係行人可能有shared liability,但揸車個個撞到人個下根本上就係衰左,除非所有證據都指向個意外無辦法避免

Pedestrians and Liability: Is the Driver Always at Fault When a Pedestrian Is Struck?

The short answer to the question posed above is yes, the pedestrian can be considered liable when they are hit by a car. However, there are very narrow circumstances in which you can prove a pedestrian liable for this type of accident. You must be able to prove that the pedestrian was negligent in some way, and that negligence directly led to them being struck by the vehicle.
你講得岩喎 佢係度跳舞咁大陣仗你咁都到撞埋去 唔通你無責任? 盲架?
岩既 你對閪眼的確係盲
拿 我冇講過tesla 啱 但命就自己 你唔去保障自己
佢最多坐幾碌 跟手一大堆人話判得輕
有時雙方有責任 一個趕住投胎 一個趕住入去坐 到頭兩邊一齊遇到 一拍即合 好似樓上巴打咁講 有鬥好討論 車cam 冇 又唔係法官
禮讓行人不嬲都要 佢皮肉 車手鐵包皮 合情合理
但呢啲意外 唔通係單方面疏忽咩?
到時全港大塞車,又有野可以屌yeah
屌你真係好癲,唔怪得之會車死人,原來條路只係睇有無車。
所以我認同架 個細路女沖出去自己抵死 但係成班講到司機停唔到車又依樣果樣 個細路女害到司機坐監 講緊責任係細路女一面倒要上身喎
冇話冇關
一堆英國人飲酒開車
不過搵返車撞行人好
我睇唔到
所有燈都有行動過路處?你有車牌未?
學好果一面唔得
可比性你老母個臭閪咩 講緊馬路無啦啦話地鐵 9唔撚搭8仲唔係打稻草人
所以不如話埋飛機囉好無 傻閪cctoy
已經block左呢條友 唔好同佢浪費口水
佢搵架嘈only
了解下先講 好唔好?
果個位本身100%人要過對面係行天橋過
現在起商場/街市先有TTA
而依家果度係行人過路位

btw R.I.P
其實有冇講個女衝紅燈
駁唔到就玩精神勝利 好肉酸
廢老被撞就肯定話賽跑冠軍
女學生就要睇下靚唔靚先
司機就首先睇下男定女
女司機就屌硬
男司機就再睇下揸乜車
tesla就屌teslun
benz就屌MK 車
你有身份證未
個牌點樣淘落黎呀
搏盡無悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞