天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
防禦式駕駛
要假設所有路口位都隨時有人跳出黎會撞到佢地

咁應該市區小路位行20都唔得
啱, 所以平時啲巴士佬綠燈都停車等紅燈咪100分
t撚又要加保費
揸車都要掌握先之先
連登仔果然人中龍鳳
一直都講緊危駕 係你自己衝出黎柒咋喎
其實沖出嚟個司機真係好慘
渣得慢 又比後面D人呠 , 渣得快dd (正常速度) 又驚盲毛

依家都愈黎愈少渣車 特別係d舊區 大把廢老成日申請投胎 推住架手推車大地任我行
你分唔分到佢過緊馬路定 跳出黎衝馬路

個重點都係個司機有無衝燈
teslun揸車唔帶眼
你再睇下高空條片
個女仔係無預警咁走出嚟
講咩注意路面情況都係事後孔明
事實係就算個司機係遠處望到個女仔過緊對面條馬路
當刻大部份人都會好自然覺得個女仔會望返來車嗰邊
見到有車嚟緊嗰時會識自己停低
結果係個女仔望到唔望就衝咗出去
任何人都無可能反應得切

好多人仲嘈緊話唔肯定當時係咩燈
其實睇片個女仔一開始望住來車嗰邊跑出去
都可以肯定係行車係綠燈
如果係行車紅燈的話
個女仔係唔需要咁樣望住跑出去
Model 3 本身視野唔高,a柱都粗
無留反應時間比自己=無剎車痕
希望你仲有其他地方同案例唔同
多啲抗辯理由啦
如果司機唔超過50km,女仔應該唔會咁傷
真係慘
條死MK點樣賠返個女比人地
準備入U 大好年華
咁樣就死撚左
成堆水馬block住,條女又跑得勁快

不如話過馬路都要考牌啦
視線受阻既地方,行人千萬唔好衝燈
咁都唔係籍口,如果係咁更加要過路口收慢
有案例判過唔係綠燈就大晒
揸車嗰個係有duty of care, 即係唔理對錯,做司機都要避免意外
你可以話法例係唔幫司機既,但始終揸住殺人武器嗰個係駕駛暫
根本鳩up 你望到無人係路邊咪可以快
望唔到仲快乜鳩
可能佢意思係
提前望下行人路有冇人等燈位掛
不過唔通個個燈位都預計有人突然衝紅燈咁癲咩
btw部tesla應該冇超速 冇衝燈 水馬死位 加條女突然跑出黎
係唔知撞果下踩唔踩得切break
睇片個距離應該撞果下先反應得切踩
你上帝視角緊係收得切油啦 提早P波手掣俾佢衝埋燈先
講真
睇完片真係希望判佢求其坐一兩個月就算
唔係話司機無錯
但條女咁樣真係靠害
無人教佢過馬路架咩
咁都活到18年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞