天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
應該係起新街市個contractor 擺

政府嗰面要玩紅白水馬, 其實好阻視線
不過T 車加撞死囡囡, 係連登都係錯撚晒架喇
架車唔算好傷
條女自己衝燈
視線受阻
計埋反應時間
如果冇超速
頂盡坐一個月
大學生/部分職業再有折
話你知 40幾50歲果班揸車重閪呀
次次揸車遇到班閪司機
多數都係呢個年紀 揸住架SUV/房車係到亂黎
其次就係女司機
從根源解決問題
講真, 安全意識夠個d已經養成左呢個小習慣!
其實唔難!
就算綠燈 都等到最近架車收慢哂先行出去
一早擺定定係度,9成都主動煞到
但係突然閃出嚟,就算系統detect 到,都收唔切
其實電動車真係好撚危險,行果時都無聲既
預留反應時間
up乜尻
佢係跑咗兩條馬路啊,唔通你減到20一早望住另一條線有冇人起跑?
我都睇條片唔覺佢有剎過
根本反應唔切啦佢
上個post d人話個司機唔會睇到個o靚妹衝出黎,話有水馬遮住個視線,心諗以為個水馬係高撚過人,原來個水馬都係遮到腰位。

個司機咁都睇唔撚到有人真係食撚得屎
因為比水馬擋住左囉, 一detect 到已經收唔切
某職業直程唔駛坐,法官唔會相信有車cam嘅情況下,該職業從業員都會敢危險駕駛
但本身有改路同水馬就要道路使用者更小心啦
但一邊當運動場咁大地任我行
另一邊當山道大直路唔會有人咁

講真喺澳洲大直路都會留意有冇動物鳩衝啦
愛惜野生動物啦
雖然其他人未必會

喺香港更加因為撞到人實坐
為自己一定係小心為上

所以人先會有兩隻眼
你有冇睇片
雖然應該係衝燈
但條女係由對面馬路開始跑 經過安全島再出黎畀車撞
反應時間其實好長
架Tesla 咁都可以完全注意到 無收過油
張同學成績中上,喜歡發掘新事物,深受同學和老師喜愛

次次出事都總係有呢啲野
非常感謝,我睇緊ev。師兄可能救咗我全家
一陣如果話fc咗個女仔其實係大陸人就好笑
諗返起好撚賤格個句野...
"
係咪咁趕啊? 趕住去投胎啊?!
"
KCCC 2907/2012

卅五歲九巴男司機袁志豪於去年一月廿九日下午四時工作期間,在土瓜灣近落山道交界危險駕駛一輛九巴,撞死一名疑「衝紅公仔」過馬路的九十歲老婦范秀琴,被告在九龍城法院經審訊後,昨被裁定一項危險駕駛引致他人死亡罪成,被判囚兩年。
行人真係咁驚, 就唔會有咁多亂過馬路啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞