天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
自動剎車都detect 唔到所以咪無煞車

踩油門係唔會override 個系統
唔知d人諗咩 點解要停係迴旋處
其實都唔需要太貴律師
有晒片,又有車cam
事實係女途人自己行出去,得1秒時間俾司機反應
依家大學學位多過學生,升唔到u同垃圾無分別
第一 你果兩條片 衝出嚟嘅人同架車個距離比起呢單係差好遠 至少差左一兩秒距離 同埋下面單車條片係清楚見到架單車沖出嚟

第二 如果牌寫行40-50 係呢單情況跟牌行係無問題
條片見到真係四野無人 更何況無人知架車其實係唔係行緊40

如果係上面啲片個車速 遇著今次呢個情況 相信個女仔肯定都會撞飛

不如你計下今次架車有幾耐reaction time先
連登班白卡不嬲都唔用腦講嘢
正常車速行40公里
思考距離10米+剎車距離10米都20米
一部巴士長12米
都差唔多成兩部巴士先停得哂部車
其實tesla 有冇衝燈
如果佢冇衝都幾無辜
咁51 歲就唔比揸車

結論: 冇人揸私家車咪好安全
係架 但無人會專登撞埋去

我條片就兩架車都響哂鞍個廢老先如夢初醒
考牌衰撚左?
香港咁做唔洗用路面交通工具

英國無去過唔同你傾
日本市區咪又係個個都keep 住快
係轉左轉右先要讓行人
如果t 車跟住燈號真係勁無辜
18 歲人過馬路都唔睇燈
呢鑊唔死都遲早比人撞死啦講真
根本司機冇可能反應得切 無啦啦惹禍上身真係無辜
到時睇下點判
車cam證明到佢係突然跳出黎又視線受阻 好似石澳果單咁咪有機會甩

但個女仔而家傷重不治搞到更加複雜
你咁既實力 遲早問題
個個都當部車一踩brake就踩哂呀嘛
你話盲眼位就盲眼位? 係你對閪眼盲撚左姐
個個好似你咁渣車日日起碼死幾百人啦
呢個唔同意
考牌慢慢碌ok 架喇

我以前考貨van 行亞皆老街碌25, 內街20 2波行晒
咪一take pass

考大巴行柴灣道都係30碌住去, 又係Pass
但係現實真係咁揸條路肯定塞死
T狗等入去受啦仆街
話之你邊個錯總之撞死人坐硬
學人揸輪椅吖拿控都未識控
點解佢27碎囝就有米出到架車
日本多細車 好少可劈住去喎
尤其D DC9 送貨佬 揸車無咁心急
就算你突然放慢 佢最多都係心入面屌7你
好少可狂躁呠你
行人過路處 法例無寫
佢拎巴士單野出黎講都知佢傻嫁啦
聰明仔
連登仔不敗
個的士佬做咩唔預判有人跑出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞