天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
矮?
冇揸過車都搭過車啦下話
個人喺架車入面可以有幾撚高呀
仲有兩單斑馬線撞死人都係判不小心
撞死人咪試下咁同個官講囉
個女仔幾秒前已經係另一邊開始跑緊
正路都會預佢會繼續跑埋落去而唔會企係路中間食塵
唔停都起碼要收油睇佢咩料
講真防衛駕駛明明先係正確駕駛態度
係香港/台灣/中國既駕駛人士先咁大條道理個個當自己每秒幾廿萬上落咁直剷過去
成日話收慢 你隻眼睇片識Check?
你隻眼雷射槍嚟?
我估啲水馬block左d sensor
人命:
依《香港法例》第374章《道路交通條例》的「危險駕駛引致他人死亡」,最高刑罰為罰款HK$50,000及監禁10年

幾萬蚊,坐幾年
自從有車牌就有咁做
條女衝紅燈跑出嚟揸50都避唔到啦
罰則根本ON9,撞死人兩次都係釘5年牌,大佬,死人啊,終身釘牌姐,又唔係終身監禁,車牌又唔係咩必要野,連終身釘牌都無有撚阻嚇力咩
我會收到around 50左右過,幾時都係保障自己保障他人, 你鐘意既可以定速70過都得既
費事比上面條傻西講乜超速 疑似

控方證人趙贊天供稱,事發當日他身處肇事現場行人路,正等候行人交通燈由紅燈轉為綠證。正當4、5名途人等候轉燈過馬路之際,一名老婦橫過了約三分之一路面,正打斜走入「不准駛入」的馬路範圍時,他看到一輛雙層巴士以時速約20至30公里的速度駛近,當時行車線上沒有其他車輛,然而老婦行走速度很慢,趙稱當時「個心打咗個突」,遂立即向老婦大叫「阿婆,阿婆」。聆訊下周續。

原文見:巴士撞人案 證人指死者衝紅燈 | e123長青網-長者服務及老人院資訊
https://www.e123.hk/news/138478

佢係控方證人:留意番
2-30km
上面嗰啲乜鳩要預留反應時間,一定冇揸過車
唔記得今年定舊年先有單阿伯揸電車剷咗上行人路撞低幾件
其實巴士係可以超速
佢係鎖70
但市區係正常限50

落山道果邊市區位就應該係限50
你係啫
我唔係
請不要代表所有連登仔
係 巴士唔可以超速 你啱 佢set死咗最高行到40
你不如唔好渣啦
18歲(賽跑冠軍)
咪係囉如果後面有車多得你唔少
T車
麥可
係咪文盲收慢唔係停車
你撞到人同個官講 你好慘啦on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞