天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike

本周一天水圍發生嚴重車禍,被Tesla電動車撞倒的18歲張姓少女,留醫兩日延至昨日(19日)下午宣告不治。張女是應屆中學文憑試考生,其就讀學校得悉事件感到非常傷痛,正向死者相熟同學提供輔導服務。

事發於周一(17日)下午1時06分,27歲姓鍾男子駕駛Tesla電動車,沿天福路往流浮山方向行駛。途至港鐵天水圍站對開時,撞到18歲姓張女途人。傷者被送往到屯門醫院搶救,情況一直危殆,延至昨日(19日)下午1時30分宣告不治。

涉案的男司機被暫控一項「危險駕駛引致他人身體受嚴重傷害」罪,案件昨日在粉嶺裁判法院提堂。
死者在屯門仁愛堂陳黃淑芳紀念中學讀中六,是應屆DSE考生。該校副校長陳家俊回覆《香港01》查詢稱,張同學於昨日離世,校方深表傷痛。他指,學校於車禍翌日知道事件,昨日他與校長曾到醫院探望,在床邊予以慰問和鼓勵,可惜返回學校後即接獲張女撒手人寰的消息。

陳副校續指,張同學成績中上,喜歡發掘新事物,深受同學和老師喜愛。校方昨日已即時聯絡與她較相熟的同學,提供情緒支援,同時今日亦會在班主任課向相關同學輔導。辦學機構仁愛堂將會為死者家屬提供適切協助。

當日現場所見,電動車車頭擋風玻璃、右邊倒後鏡及車身均有凹陷及損毀,地下遺下一隻波鞋及少量血跡,警方正調查意外原因。

意外一刻的片段事後在網上流傳,可見女事主當時沿黃色行人輔助線跑過馬路,適時涉事私家車駛至,收掣不及將其撞倒。事主登時被撞飛,凌空拋起,呈「拋物線」墮地。片段未能看到交通燈號,但涉事私家車駛至前約5秒,有另一輛白色私家車駛過;而意外後十多秒,則有巴士在燈位停下,途人過路。

RIP

成績中上
本來升大學
可惜
teslun 我屌你老母
又係Tesla 撚。上個 post 是 仲有人幫佢講好說話。我上個post發現回錯。我屌條友係亂嚟,好彩唔係考牌官,但發現回錯post。
留下了‧英雄故事
係香港加多個條件,未夠40歲唔準揸私家車,未夠50歲唔可以揸電動私家車。
上個post屌學生妹亂過馬路
今個post應該屌teslun 唔識揸車
又係男司機
呢D 0靚仔司機都預左一世唔安樂架喇,比坐監好
2邊都各打50喇
我上個post有屌,不過回錯,另人覺得我支持Tesla 撚。

我成鳩日覺得佢哋係馬路爆炸。

其實呢啲人揸比亞迪好啲。起碼亂揸真係會爆炸,Tesla 太好鋼水。
司機係冇錯,係學生沖馬路,所以條女係抵死
條片d資訊唔足無謂跟車太貼
我硬係覺得條友係交友app曬車嘅垃圾mk仔
用生命硬接teslun的犯錯
你同我定,佢哋邊會。
分分鐘仲可以打甩,乜事都冇。
依加18分都入u 享受美滿人生😞
你以為啦
到時就老屎忽上身
話食鹽多過你食米

所以應該係持牌過特定年期
有持續駕駛經驗且紀錄良好
先俾揸加速度高,大cc嘅車
冚家剷T車屌你老母人神共憤
入去踎比人通櫃啦仆街
Tesla車主: 改變生活既日子終於來臨了!!! 威過威威司令
揸咩車都係啦,就算綠燈過燈位都係收一收油好d
驚屄咩,冇剎車線,保持隨時有嘢衝出嚟而剎停都呢個concept 都冇。個牌睇怕都係淘寶貨。

我就「凳」之後要考牌啲人慘,肯定係呢方面更加收緊。有咩風吹草動一唔跟足即fail。
繼好爸爸孝順仔之後
而家仲有好學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞