天水圍18歲女遭Tesla撞飛 留醫兩日不治 學校:非常傷痛

1001 回覆
91 Like 42 Dislike
聖大nursing 15分都穩入啦
2013年7月22日 15:47 Share to Facebook
一輛泥頭車去年在九龍塘撞死女童及菲傭,泥頭車司機危險駕駛導致他人死亡罪名成立,判監十八個月,停牌五年。

44歲司機駱興去年4月駕駛泥頭車由喇沙利道轉入蘭開夏道,撞倒當時正去上興趣班的六歲女童及菲傭,兩人被泥頭車捲入車底,當場死亡。

法官陳廣池判刑時指,兩名死者當時違規過馬路,泥頭車司機當時沒有超速或衝燈,亦沒有受藥物或酒精影響,相信被告事後已相當內疚,又因事件患上抑鬱症。

法官形容這是一宗令人悲痛的交通事故,亦深明死者家人悲痛。他又指被告罪行不是最嚴重及惡劣,以兩年為量刑起點,酌情扣減六個月後,判被告監禁十八個月,停牌五年。

唔知依單又跑得快唔快
佢兩個
你再考過牌啦
幾時先會搞搞啲男司機
淘寶牌加Tesla,史上最惡劣組合。
重點,唔係幫t車,但如果果個人係都要衝,冇司機係預計到,只講係一場意外
如果司機無超速無衝紅燈
係行人衝紅燈比人撞
司機都要被罰好無辜
如果衝燈黃佢咪仆街囉
有揸都知啲盲毛好撚癲,睇住電話,話過就過,唔睇燈
你躝出去啦
日本同香港唔同制ok
英國同香港個制度相似
人地都係每個路口減速停讓行人過先
賽跑冠軍
今次狀態唔好
多到爆,基本上一唔小心就自爆。邊好似Tesla咁安全。
同意
操制住有殺傷力工具既係司機 唔係行人
所以行人再錯都應該要讓佢
有呢種諗法 o係市區有死車既位自然唔會揸太快
無呢種諗法 覺得道路優先權永遠都係駕駛者 自然唔會減速到應對到突發情況
不過呢D思想 o係到都係比人負皮多
學車已經講過,你睇倒個行動企係路邊,你係要收慢少少睇清楚佢想點,要預佢隨時踏隻腳出黎
有咩好討論 一於判個男司機終身
呢度過把人好多借口
坐完出番嚟渣慢啲
免息分期幾千蚊個月, 有手有腳都得啦, 仲未計啲連登fg50k
揸慢啲條女就唔洗死,屌你老母死賤畜teslun洗定屎忽一係叫爸爸洗幾球上court 打幾年官司
只係封左斜路, 可以行樓梯上去, 燈位係補償輪椅個班
有你呢d低質會員
Cctoy點會唔比人笑
唔知幾時香港變到同台灣一樣
司機惡過行人
錯既都係行人問題
哇屌,連登仔又走出來話當時乜乜柒柒是綠燈又盛,點過馬路都是對的,仆你個街,是吖,道理你小學雞啱曬,過馬路唔睇車唔小心,死就死個行人吖嘛,on 79
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞