到底係Android走得太前 定係 ios越嚟越落後?

496 回覆
784 Like 133 Dislike
又一個醜撚樣。返屋企摺埋部An機嚟夾住條賓周打飛機啦
唔係唔鐘意 android ,係佢所有牌子既機既 warranty 都係西,咁點買呀?
其實An 幾耐換一次機?身邊d idog 平均都3-4年先換一次機,我部12 mini用左差不多4年,仲好順,完全無換機既意欲,究竟Apple點賺錢?
當你an用完兩部之後轉會ip又用兩部
你最近用嘅an都已經差唔多10年前 你都好意思講
巴打好毒
所謂嘅新功能全部都係Android好多年前已經有

除咗開頭幾年之外
之後有邊年唔係?

記得之前有一年
啲iPhone friend話update咗就有folder!
又有一年話update咗就有widget!
我都唔識點畀反應
叻啦叻啦
其實鍾意用咩就用咩架啦
iPhone 用落冇乜問題點解要換
西得過蘋果見你部機舊
就特登幫你整慢佢?
2手科技用落係有優越感d
貴一貴都買呀
個post唔係講緊人哋用啲咩關人撚事 係講緊技術層面嘢
其實成個wwdc, 主要係2樣野叫做得意d 嘅

1. 可以用對話方式俾siri 指令. 即係話siri 係會記得你之前講過乜野. 似chatgpt 咁可以做到真正對話. 即係你講"喂siri, 幫我開廚房燈, 呀唔係, 廁所先啱". 佢識幫你開廁所盞燈. 跟住你再講, 咁嗰度裡面濕度幾多 (given 你裡面擺左humidity senor for homekit) , 佢會知你講嘅"嗰度"係講緊廁所.

2. 上面有人講左, 就係個計數機都係用AI 處理.

point 1 呢個其實用開siri 嘅人, 最想要嘅就係呢樣, 就係好似Iron man 裡面個AI 咁, 識對話方式黎俾指令.
因為你覺得重要既野, 對好多人都唔重要
唔好真係以為咁多人鐘意學新野, 以為咁多人買黎係為打機

我PC desktop 都玩好多花臣, 裝裝拆拆, 又upgrade又起VM試呢樣嗰樣, 但係電話我唔想搞咁多. 尤其要幫埋成個屋企上上下下有老有嫩, 有時間我都唔想搞電話. 有起問題上黎, 今時今日一日冇電話用搞唔掂, 又或者唔小心冇咗啲電話入面啲野, 要執手尾唔係咁好玩.

好多人用電話, 只係當佢係工具. 某程度上係而家所謂既新野, 都已經唔係當初multi touch, retina 既hardware, 或者好似 whatsapp 嗰啲改變生活習慣既software 咁驚為天人, 唔學唔得.

大部份都只係用黎打電話, 打message, 上網, 聽歌, 頂多係睇片同打機. 你再俾多啲野佢, 都唔及得部機穩穩陣冇病冇痛.

如果有一部機可以不停用, 幾日一星期唔洗充電, 我估會覺得吸引既人多過你sell 其他對佢地黎講冇咩用/唔想學既fucntion
呢樣真係好奇怪, iOS die hard 用家從來都唔理人地個OS, an die hard用家就好L關心人地個OS, 好L大愛
不嬲美國興玩出左先debug
波音就就係甘玩死左自己
正如iPhone 之前有人升升下ios卡住左唔上唔落一樣
搞咁多野先享受到部機點順點勁

一般人唔會想搞咁多野,就咁買部iphone已經開心使用 你咪當an 俾it 專業人士用,9成普羅大眾咪用ios
除咗S24之外數多一部有實力嘅an機嚟聽下
根本都唔係討論緊用家 做咩姐你
話an機唔穩定班L屌其實有冇用過an 機?
今日唔捉錯字?
條友曲直難分
講起有樣野apple 係做得幾好, 就係售後
試過兩次未過保, 個mon 有啲問題, 完全同功能冇關(唔講得咩事,費事俾人用呢個原因去玩爛) , 表面實際都冇病冇痛, 佢有權唔理, 不過佢聽完我講, 佢地都嘗試照幫我換.
仲有過咗保有問題拎去check都唔會收你咩檢查費, 你check 完唔整一毫子都唔收. 有啲仲有教你窿路或分析, 唔好整,唔抵
又或者叫你唔好買住, 就出新機. 我成日去都r 水吹
每次升 iOS 都穩定地有 bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞