到底係Android走得太前 定係 ios越嚟越落後?

496 回覆
784 Like 133 Dislike
最弊而家啲人有理無理都係買左iPhone先,尤其啲港女同啲老一輩,佢地根本唔care有咩新功能,比佢地打到電話影到相sd到message就得。

同佢地講有咩新功能佢其實都唔會理亦都唔會用。除非係佢地社交圈子入面有一堆人都會玩架話佢地就會出聲問你點用。

而且無論係我老豆老母定我老婆,佢啲fd都係10個有9個用iPhone,換機都只係會諗用iphone。
而家睇到呢句都唔知真心定假膠
部iPhone7都仲用到,想知你部android可以用得幾耐
呢個真,好多人活成「蘋果農場」內嘅動物,蘋果叫佢地食就食,叫佢地瞓就瞓。
蘋果無,佢地就覺得「其他手機不會有」,蘋果有,佢地就覺得「只有蘋果手機有」。
我同情佢地的```
幸好世界還有 OpenSource,軟硬件自由主義反對獨裁極權
我部 Note 1 仲用到, 上到連登,唔知你邊部 13年前嘅蘋果手機做到? 一齊上最新圖比較下
前排app store上左ps 模擬器已經搞到d idog出哂水打哂飛機啦
我真係黑人問號
所以做法係影完相,upload上Dropbox/Google Drive,Send條link俾人,人地再襟條link下載?

點解唔直接影完就咁airdrop?

我公司因為安全問題唔俾插手指,早幾日有客人上嚟做示範,諗住過啲野俾我同事。結果要係onedrive開一個folder, email條link俾對家,對家再入條link,入條link仲要過一次Microsoft 認證,之後先可以upload,upload完仲要download返先用得。

Windows/Android幾時先加入Airdrop行列
會唔會係一般人打到電話影到相sd 到message就得

Android可以做到啲咩比較高科技?
9成smartphone 都係咁
如果Apple 叫食老本嘅話,其他廠叫做抄?

全世界都係咁出嘅話點解可以話係食老本
巴打傻撚左
今時今日仲分an 定 iOS 邊個勁,分嘅人係弱智 定 覺得自己與別不同?

andorid 真係疾到爆
請問你意思係 Apps store 係首先出現 在 android 2.3, 然後ios 抄左來用?

首部雙卡雙待手機是因為 android 2.3 先出現?
係,Apps store (OTA) 係 Android 先有
雙咭雙待係 Android 先於 iPhone
iPhone 3 係要接駁電腦安裝 applications
然後 Android 推出 (OTA) app market
半年後 iPhone3s 推出 app store

呢個而家已經做到, 你用Homekit 嘅話係iphone. 買個homekit compatible 嘅插頭. 你可以直接係Home app 開同閂.
其實蘋果最勁都係生態圈
Google做到跨設備copy & paste,airdrop,headphone 無縫轉device 呢啲先講啦,剩係講mobile無意義,兩邊只會越嚟越似

今次仲要做埋mac可以控制番iPhone ,反而呢個係underrated既亮點

同埋Google/Microsoft 都好難做到一個完整AI整合用家所有device同個人資料,因為得Apple有齊電話同電腦同自己既CPU
你呢個係開電源唔係開機

你將你PC 個電插, 插係個homekit 電源插到, PC 係BIOS SET 左佢一有電就自動著機, 就可以直接係Home app 做開關。 佢仲可以track 埋用電量
好多人既時間係唔值錢 我成日都計下再決定呢件事值唔值做。 正如有d人番大陸消費,我節省時間留港消費, 其實兩件事都無抵觸,咁個人既事其實無野好爭拗
雙卡雙待係android 早過ios, 但在非智能電話年代已經有,講成"後來嘅 iOS 功能都源自於 Android 2.3" 就不太同意...
我覺得兩間公司都係度互抄對方,再同時抄坊間的第三方app/創意。
OK,你有嘅係 - 錢
調返轉
Apple出Android/Windows版AirDrop一樣得
但乜都要set
唔係我想要既ai
咁都係one off setup . 我估10年內都未會有野聰明到你買舊野番黎, 開口同部電腦講佢就識幫你setup 埋. 由期係你要integrate 非apple 產品就機會係零.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞