到底係Android走得太前 定係 ios越嚟越落後?

496 回覆
784 Like 133 Dislike
Up上iOS 17之後兩部機頭頂頭就搵到
:呢個係咪你個名?
:唔見你個名呀!
:我個airdrop壞架
:唔識load嘅??
我又冇話Apple唔叻仔

都係個句 普通計數機同新嘅手寫辨識功能係兩回事
你用緊ipad想計下匯率美金轉港幣 普通加減乘除數都要開個browser search你都咪話唔方便
其實我都唔明D人硬係要覺得An > iOS做咩
雖然我睇個發佈會見到佢講計數機同埋customization個陣 我都feel到一定會有一大班An狗出黎笑鳩Apple又話Apple抄人又話Apple已死 etc
但其實佢update iOS其中一個原因係enhance現有用家既user experience
鞏固番現有user既忠誠度
跟住D An狗就一定要覺得自己用Android就係好D 用iOS既人就係On9 係度眾人皆醉我獨醒咁

我相信總有D野Google發覺Apple用左覺得好既野將佢apply番落自家既產品度
D brand就係度良性競爭緊 跟住D用家就要係度互相數臭對方 for what
咁普通嘅數我心算都搞掂啦,計數機都慳返
你話計sin, cos, tan, e^x嗰啲就話要cal機啫
況且,app store大把cal機app啦 ,求其搵個裝嚟用都得啦
不如搵個An俠嚟答下Android有邊個app可以媲美iPad Cal機app好過啦
其實做呢啲野用spotlight仲方便過你load個app出嚟
得啦你叻仔總之得加減乘除既計數機一律冇用係電子垃圾
因為個個都識快速心算所以iPad唔內置都ok用家自己down個有廣告㗎啦
其實主要係一嚟google發佈會冇乜人理

二嚟android機要更新到最新又唔係同一日
碎片化又嚴重
係喎
我向上swipe去主頁 再向下swipe再轉做數字鍵盤 如果要計乘數要再轉返做英文撳個交叉
一定快過我右上角拉control center嚟撳個計數機啦
呢啲睇個人習慣
另外你用iPad keyboard 可以襟住數字拉個符號

例如乘號係8字上面,襟住8向下拉就係*
+-*/齊晒唔駛不停轉
點解可以嘈到17頁
個mathnotes同notes correction都反就over左
只要出到黎準同用得的話我覺得幾好
其實係iphone, 向下swipe 出spot light, 你直接可以當佢做計數機. 係唔洗尊登開calculator 個app. +=*/ 嘅擺位係睇你用邊隻keybaord. 有d keyboard 個擺位係你唔洗轉. 不過你打 3*4 定係話 3x 4 佢都係會出12.
三星惡劣有咩問題?
啲人鍾意Android
但見到三星惡劣咪買第二啲牌子囉
iOS得咩?
呢個正正就係用iOS嘅問題
根本就冇得揀
只可以硬食
或者催眠自己
好似開頭Apple冇Widget就聽教主老點話會拖慢部機又㩄電乜乜乜
十個version之後咪又加返Widget?

如果鍾意Android就係“An狗”
噉鍾意iOS就只可以一世舐Apple屎忽窿
狗都不如啦
好似開頭Apple冇Widget就聽教主老點話會拖慢部機又㩄電乜乜乜
十個version之後咪又加返Widget?

老實講冇問題喎
而家部電話嘅性能同十年前比勁好多
咩年代既AN機先會疾
你有冇試過? 冇就講經咩 我上面講既起碼就係自己親身試過2次
我一樣可以講3叔維修早就出晒名, 但我用3叔啲野都冇事
個重點係用iOS 冇得揀
十年前啲機同舊電梗係水皮過而家
但Android用家就可以自己取捨
鍾意部機快+慳電咪唔好用Widget
唔怕部機慢少少+㩄慳電少少咪用一兩隻Widget
而部機超窒+超㩄慳電都OK嘅話咪可以成個畫面都係Widget囉
十年前iOS有得揀咩?
一早用緊An
你加油
有咩新function我通知你
你哋幾年後就可以用

呀, 仲有嘅係, 其實匯率換算係唔洗用到計數機, 好似你係日本咁講, 你開built in 個相機照住個價錢牌, 佢其實有個掣你一撳, 就識幫你轉做你部機default 個currency
同埋發覺永遠佢地只係挑一間廠既某樣野黎打Apple
Android咁多廠做緊 一時就用Samsung相機 一時就用Google AI / chrome
一時就用小米UI 一時就用大陸廠快叉 機海 戰術打Apple
心諗Apple做到好似你咁講就應該做唔到而家既Apple
Pixel用用下黑mon 開唔返你唔講
btw Apple好似係市值最高公司(?)
影到演唱會加畫圈圈google野就叫走得前
要試過先得?
我就去咁多次Samsung都冇試過要收我錢你講經咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞