到底係Android走得太前 定係 ios越嚟越落後?

496 回覆
784 Like 133 Dislike
我部nexus 6p就7年都仲未壞
好想佢壞換pixel
班idog 個個以為我哋做呢啲已經係hacker/編程師料,其實根本就好撚基本我哋個個至少都有呢個實力
2024 iphone 終於有電話錄音功能

2028 iphone 應該可以有橫向鎖定功能喇掛
知唔知點解?

因為用iphone 既人想新鮮都新鮮唔到
你係咪諗多咗廿年前用feature phone已經刷緊rom㗎喇喎,點解你會認為有人覺得呢樣嘢好勁
好過iphone三年換電
速度又唔會一更新就被整慢
利申 有部17年嘅g6做working phone,覺得慢嘅位純粹係因爲冇5g同wifi 6,其餘一切正常,冇換過電
一乜鳩陣呀
行開咗airdrop唔到啦
有正常智商嘅人都係share icloud link唔係airdrop
的確係行得前
但始終都係apple 生態圈正啲
唔知android 有無呢
其實呢個世界大部分人都係想功能整合唔使煩,多過要自己搵一大輪
每日都咁多野做,電話呢啲工具小事,只要最方便快捷咁fulfill到目的,係唔係最新最強其實大部分人都唔care
等於好多音樂電影劇集其實上網搵下都會有免費盜版,但仍然大把人俾錢sub streaming service,因為寧願一開即用,多過浪費時間去搵
所以某程度都係時間成本問題,如果你時間成本非常低,ios嘅整合性可能係非必要
係, 最緊要係 It just works
我6月11日覆,你就6月12日問「今日」。都唔同日子,你戇㞗?
可唔可以叫siri幫手開電腦
但係部電腦唔係apple電腦

我公司上星期先發生
Airdrop 比6個同事
其餘兩個唯有上cloud 比佢地,因為用android
個價錢哇哇聲?
下?呢d 十幾年前已經玩緊
但係依家用緊iphone
唔知你想講咩
Samsung 曾經挑戰過
然後沒有了然後
Apple 整到成個生態好成熟,你用用下iPhone就會慢慢用埋佢其他產品,我自己用開都覺得新iPhone年年都係個幾味,無咩特別好用功能吸引我去upgrade。

但要轉返做android嘅話我又要重新適應一排,人大左有時唔想搞咁多野,拖下拖下繼續用返iPhone算。
lm
對手機嘅創新科技有追求嘅人一早轉晒用An機啦至於唔想花時間喺手機度嘅人就陪Apple繼續食老本然後拎住個自閉接收file功能打飛機
LG成套都有
但冇再出電話
Android依家淨係啲Emoji都已經夠晒肉酸趕客啦
而家用iphone都用sticker 唔用Emoji啦
Android 2.3 已經係現代 iOS 嘅祖先,後來嘅 iOS 功能都源自於 Android 2.3 薑餅人

OTA update/upgrade
Apps Store
Widget
手勢操作
WiFi tethering
雙咭雙待
動態桌面
動態背景
Screen Mirroring
VPN
......
...
.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞